Çocuklarda taşlı kese ameliyatı yapılan hastaların cerrahi tedavi endikasyonlarının değerlendirilmesi ve laparoskopik kolesistektomi yapılan hastaların uzun dönem sonuçlarının araştırılması
- Tez No: 657726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH AKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: pediatrik safra taşları, laparoskopik kolesistektomi, adenomiyomatozis, Mirizzi sendromu, bilier diskinezi, adenomyomatosis, biliary dyskinesia, laparoscopic cholecystectomy, Mirizzi syndrome, pediatric gall stones
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çocuklarda safra kesesi taşlarının görülme sıklığı giderek artmaktadır. Bu taşların neden olduğu semptomatik kolesistitin tedavisi laparoskopik kolesistektomidir. Ancak yetişkin yaş grubunun aksine çocuklarda cerrahi yaklaşımın nasıl yönetileceği ile ilgili bir görüş birliği ve bunu destekleyen yüksek seviyeli kanıtlar bulunmamaktadır ve alandaki mevcut durumu saptamaya yönelik hasta serilerine ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı ulusal referans merkezi olan kliniğimizde son 6 yılda yapılmış olarak laparoskopik kolesistektomilerin epidemiyolojik özellikleri ve cerrahi sonuçlarını retrospektif olarak değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurulu'ndan 12/05/2020 tarihinde 1532 karar numaralı etik kurul onayı alındı. Etik kurul onayını takiben elektronik sağlık kayıtların retrospektif olarak taranarak son 6 yılda kolelitiyazis tanısıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Sarıyer Yerleşkesinde Çocuk Cerrahisi Kliniğine yatırılan ve laparoskopik kolesistektomi yapılan 0-18 yaş arasındaki hastaların dosyalarından demografik bilgiler, risk faktörleri, klinik bilgiler ve operasyon sonuçları ile ilgili veriler toplandı ve analiz edildi. Bulgular: Toplamda 69 hasta çalışmaya dahil edildi. 23 hasta (%33,33) erkek, 46 hasta (%66,67) kız, hastaların ortalama yaşı 13,48 (3-18) yıl idi. Hastaların %85,50'sinde en az bir adet bilinen risk faktörü mevcuttu. 64 (%92,75) hasta kolelitiyazis, 2 (%2,89) hasta polip, 1 (1,44%) hasta bilier adenomiyomatozis, 1 (1,44%) hasta bilier diskinezi, 1 (1,44%) hasta ise dispeptik şikayetler nedeniyle opere edilmişti. Hematolojik hastalık öyküsü olan 10 (%52,63) hastaya eş zamanlı olarak laparoskopik splenektomi yapıldı. Hastaların ameliyat sonrasında ortalama hastanede yatış süresi 1,58 (1-4) gündü. 7 (%10,14) hastada cerrahi alan enfeksiyonu gelişti. Koledok yaralanması, safra kaçağı veya mortalite olmadı. Bir hastada Mirizzi sendromuna bağlı komplikasyonlar nedeniyle hepatikojejunostomi yapılmıştır. Sonuç: Çocuklarda başlıca kolesistektomi endikasyonu hastaların semptomatik olmasıdır. Dispeptik şikayetlerle başvuran hastalarda bilier diskinezi ayırıcı tanıda değerlendirilmelidir. Laparoskopik kolesistektomi erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da altın standarttır. Mirizzi sendromu gibi morbiditesi yüksek hastalıklarda, benign bilier darlık gelişen hastalarda hepatikojejunostomi ameliyatı yapılması gerekebilir. Splenektomi gerektiren hematolojik hastalıklarda düşük morbidite ile eş zamanlı laparoskopik kolesistektomi güvenle yapılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Incidence of gallbladder stones is increasing in pediatric patients. Laparoscopic cholecystecytomy is the main treatment for symptomatic cholecytitis due to gallbladder stones. However there is no such consesus and evidence based guidelines similar to the adult patients in pediatric surgical management of this condition. The aim of this study is to retrospectively evaluate epidemiological characteristics and surgical outcomes of laparoscopic cholecystectomies performed in a national referral center during a 6 year period. Materials& Methods Medical records of patients aged between 0-18 years and underwent laparoscopic cholecystectomy in last 6 year period at University of Healths Sciences, Şişli/Sarıyer Hamidiye Training and Research Hospital Pediatric Surgery Clinic were retrospectively reviewed. Demographic information, risk factors, clinical information and surgical outcomes data were collected and analyzed. Results: 69 patients were included in the study. 23 were (%33.33) male, 46 were (%66.67) female, average age was 13.48 (3-18) years. %85.50 of the patients had at least one known risk factor such as hematological disorder, gender etc. Reasons for surgery were cholelithiasis in 64 (%92.75) patients, polyp in 2 (%2.89) patients, adenomyomatosis in 1 (1.44%) patient, biliary dyskinesia in 1 (1.44%) patient and severe dyspeptic complaints in 1 (1.44%) patients. 10 (%52.63) patients with hematological disorders underwent laparoscopic splenectomy in the same session. Average postoperative hospitalization duration was 1.58 (1-4) days. 7 (%10.14) patients had surgical site infection. No cystic duct injury, bile leak or mortality were recorded. One patient required hepaticojejunostmy for complications due to Mirizzi syndrome. Conclusion: The main indication for cholecystectomy in children is symptomatic cholelithiasis. Biliary dyskinesia should be evaluated in the differential diagnosis in patients presenting with dyspeptic complaints. Laparoscopic cholecystectomy is the gold standard in children as well as in adults. Hepaticojejunostomy may be required in patients with high morbidity, such as Mirizzi syndrome, and benign biliary stenosis. Concurrent laparoscopic cholecystectomy with low morbidity can be safely performed in hematological diseases requiring splenectomy.