Эрнест Хемингуэйдин 'Айсберг' стили
Ernest Hemingway'in 'Aysberg' üslubu
- Tez No: 657808
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇOLPON NAYMANOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ernest Hemingway, söylem, uyum, edim bilimi, söz edimi kuramı, düzsöz, edimsöz, yaptırımsal etki
- Yıl: 2020
- Dil: Kırgızca
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Her zaman bir yazarı diğerinden ayıran bir şey vardır. Bu tür, kelimelerin seçimi, edebi eserin konusu, yazarın karakterlere karşı tutumu, okuyucular tarafından çıkarılabilen ahlaki vb. olabilir. Bu ayrımlar ile birlikte yazarın yazı stili de muazzam bir öneme sahiptir. Çünkü çoğunlukla yazarın diğerlerinden öne çıkmasını sağlayan yazı tarzıdır. Edebiyata“Aysberg”adlı kendi yazma tarzınıgetiren Amerikalı gazeteci, romancı ve kısa hikaye yazarı Ernest Hemingway'in adı edebiyatta tüm zamanların en önemli isimlerinden biridir. Bu çalışmanın başlığı“Ernest Hemingway'in ”Aysberg“ Üslubu”ve Ernest Hemingway'in kısa hikayelerinin analizi ile ilgilenir. Tezin temel amacı Hemingway'in“Aysberg'ini”ortaya çıkarmaktır. Bu tez, her biri farklı görevler ve yönlerle ilgilenen üç bölümden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümü, tez'in teorik arka planıdır ve ikinci ve üçüncü bölümlerdeki Ernest Hemingway'in edebi eserlerinin analizinde kullanılan unsurları tanımlayan verileri sağlar. İkinci bölüm,“Sezon Dışı”(“Out of Season”),“Çok Kısa Bir Hikaye”(“A Very Short Story”),“Bir Şeyin Sonu”(“The End of Something”),“Şimdi Yatıyorum”(“Now I Lay Me”) ve“Temiz, İyi Aydınlatılmış Bir Yer”(“A Clean, Well – Lighted Place”) adlı kısa öykülerdeki uyum, diyaloglar, hava durumu tasvirleri, sembolizmler ve sözdizimsel yapılar üzerine yoğunlaşmaktadır. Araştırmanın bu bölümü hem nitel ve nicel yöntemler kullanılarak yapıldı. Tezin üçüncü bölümü, Hemingway'in“Dünyanın Başkenti”(“The Capital of the Woeeld”),“Hint Kampı”(“Indian Camp”),“Evde”(“Soldier's Home”),“Katiller”(“The Killers”) gibi kısa öykülerde kullandığı söylemleri analiz eder. Bu bölüm kendine gösterim, cümlelerin mantıksal gerektirme, sezdirim ve önvarsayım açıklamasını içeren Pragmatikin ve kendine düzsöz, edimsöz, yaptırımsal etki içeren Söz Edimi Kuramının x analizinden oluşur. İkinci bölümdeki kısa öykülerin Söz Edimi Kuramının analizine de dahil edildiğini belirtmek gerekir. Her bölüm sonuç, kısa özet sağlar.
Özet (Çeviri)
Ар дайым бир авторду экинчи автордон айырмалап турган бир нерсе болот. Бул жанр, сөздөрдүн тандалышы, адабий чыгарманын темасы, автордун каармандарга болгон мамилеси, окурмандын чыгармадан алчу сабагы жана башка. Бул айырмачылыктар менен катар автордун жазуу стили да зор мааниге ээ. Анткени дал ошол жазуу стили авторду башкалардан өзгөчөлөп турат. Адабиятка“Айсберг”деп аталган өзүнүн жеке жазуу стилин алып келген америкалык журналист, роман жана аңгеме жазуучусу Эрнест Хемингуэй бардык учурдун эң чыгаан фигураларынан болуп эсептелинет. Бул иштин аталышы“Эрнест Хемингуэйдин ”Айсберг“ стили”болуп, Эрнест Хемингуэйдин аңгемелерини анализине багытталат. Диссертациянын негизги максаты – Хемингуэйдин“Айсбергин”ачып берүү. Илимий иш 3 бөлүмдөн турат жана ар бир бөлүм өзүнө тиешелүү милдеттерди жана багыттарды баяндайт. Биринчи бөлүм экинчи жана үчүнчү бөлүмдөрдөгү Эрнест Хемингуэйдин чыгармаларынын анализинде колдонулуучу элементтердин теориялык маалыматын камтыйт. Экинчи бөлүм Хемингуэйдин“Мезгилден Сырткары”(“Out of Season”),“Аябай Кыска Аңгеме”(“A Very Short Story”),“Бир Нерсенин Аягы”(“The End of Something”),“Жөн Гана Жатам”(“Now I Lay Me”), жана“Таза жана жарык жер”(“A Clean. Well – Lighted Place”) аттуу аңгемелериндеги когезия, диалог, аба- viiiThere is always something that distinguishes one author from another one. That something might be the genre, choice of the words, theme of the literary work, attitude of the author toward the characters, moral that can be extract by the readers, and so on. Along with these distinctions the author's writing style also has tremendous significance because it is mostly the style of writing that makes the author stand out from the rest. Ernest Hemingway, an American journalist, novelist, and short story writer who introduced his own style of writing called“Iceberg”, is one of the most prominent figures of all time. The title of this work is“Ernest Hemingway's ”Iceberg“ Style of Writing”and it deals with analysis of Ernest Hemingway's short stories. The main aim of the thesis is to reveal the“Iceberg”of Hemingway. This thesis consists of three chapters, each of them dealing with different tasks and aspects. The first chapter of the thesis is the theoretical background of the paper. It provides with the data defining the elements used in analyzing the literary works of Ernest Hemingway in the following chapter 2 and 3. The second chapter concentrates on cohesion, dialogues, weather depictions, symbolisms, and syntactic construction in the short stories“Out of Season”,“A Very Short Story”,“The End of Something”,“Now I Lay Me”, and“A Clean, Well-Lighted Place”. This part of the paper is done by using both qualitative and quantitative methods of the research. vi The third chapter of the thesis analyzes discourse used by Hemingway in the short stories“The Capital of the World”,“Indian Camp”,“Soldier's Home”,“The Killers”. It includes the analysis of Pragmatics that demonstrates the usage of deixis and interpretation of utterances into entailment, presupposition, implicature and Speech Act Theory dealing with locutions, illocutions, and perlocutions. It is worth to mention that the short stories from the second chapter were also included in Speech Act Theory analysis. Each chapter supplies with conclusion, brief summary and the outcome of the paper ырайынын сүрөттөлүшү, символизм жана синтактикалык конструкцияга арналат. Илимий иштин бул бөлүгү сандык жана сапаттык изилдөө усулдарынын экөөсүн тең колдонуу менен ишке ашты. Үчүнчү бөлүмдө Хемингуэйдин“Ааламдын борбору”(“The Capital of the World”),“Индей айылы”(“Indian Camp”),“Солдаттын үйү”(“Soldier's Home”),“Өлтүргүчтөр”(“The Killers”) аңгемелеринде колдонулган дискурс анализденет. Бул бөлүм өзүнө дейксис, сүйлөмдөрдүн интерпретациялоодогу корутундулануу, импликатура жана пресуппозицияны камтыган прагматикадан жана локуция, иллокуция, перлокуцияны камтыган Сүйлөө Акты Теориясынан турат. Сүйлөө Акты Теориясынын анализинде экинчи бөлүмдөгү аңгемелердин анализи да жасалгандыгын айтып өтүү кажет. Ар бир бөлүмдө кыскача мазмун коштолгон корутунду берилет жана жыйынтык чыгарылат. Ачкыч сөздөр: Эрнест Хемингуэй, дискурс, когезия, прагматика, сүйлөө акты теориясы, локуция, иллокуция, перлокуция.