Covid-19 pandemisinin hastane çalışanlarının psikolojik durumuna etkisi
The effect of the covid-19 pandemic on the psychological status of hospital workers
  1. Tez No: 657864
  2. Yazar: SECDEGÜL COŞKUN YAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET BİLDİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, İlk ve Acil Yardım, Psychiatry, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, pandemi, hastane çalışanları, depresyon, anksiyete, stres, Covid-19, pandemic, healthcare workers, depression, anxiety, stress
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Giriş: Bu çalışmanın amacı, hastane çalışanlarında Covid-19 pandemisine bağlı gelişen psikolojik etkileri (depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri) ve bu durumları etkileyen faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, kesitsel, gözlemsel bir online anket çalışması olarak, üçüncü basamak bir hastanenin çalışanları ile yapıldı. Anketler 8 Nisan 2020 ile 14 Nisan 2020 arasında dolduruldu. Anket sosyodemografik özellikleri, yedi ana tema (Kendi/diğerlerinin sağlığı, savunmasızlık, iş, izolasyon, gelir, bilgi düzeyi ve medya) ile belirtilen 18 soruyu ve Depresyon Kaygısı Stres-21 ölçeğini (DASS-21) içeriyordu. Depresyon, anksiyete ve stres belirtilerinin herhangi bir düzeyinin varlığı ile ilişkili faktörleri tanımlamak için çoklu regresyon analizleri yapıldı. Bulgular: Toplamda 1129 katılımcı anketi tamamladı. Tüm katılımcıların %22,5'inde çeşitli düzeylerde depresyon, %23,6'sında anksiyete ve %20,3'ünde stres saptandı. Kadın cinsiyet, daha önceden psikiyatrik hastalık varlığı ve psikolojik destek talebi, depresyon, anksiyete ve stres varlığıyla ilişkili ortak faktörlerdi. Ana temalar olarak kendi/diğerlerinin sağlığı, savunmasızlık, gelir ve medya da hastane çalışanlarındaki depresyon, anksiyete ve stres ile ilişkili ortak faktörlerdi. Bununla birlikte pandemi alanında aktif çalışmanın veya hizmet içi eğitim almış olmanın depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri ile arasında istatistiksel anlamlı bir ilişkisi saptanmadı (sırasıyla p=0,404, p=0,625, p=0,256, p=0,531, p=0,944 ve p=0842). Sonuç: Araştırma sonuçları, her beş hastane çalışanından birinin depresyon, anksiyete ve stres belirtileriyle mücadele ettiğini ve belirli faktörler ile bu psikolojik durumlar arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Covid-19 pandemisinin yönetiminde, pandeminin sağlık çalışanlarının psikolojisi üzerine etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study was to determine the levels of disaster related depression, anxiety and stress symptoms and the affecting factors for hospital workers. Methods: This cross-sectional survey study was conducted in a pandemic hospital between April 8, 2020 and April 14, 2020 in Turkey. The survey included demographics, 18 situations containing seven main themes (health status, vulnerability, work, isolation, income, knowledge, and media) and the Depression Anxiety Stress-21 scale (DASS-21). A multiple regression model was constructed to define the factors associated with the presence of any level depression, anxiety, and stress symptoms. Results: In total, 1129 participants completed the survey. Of all participants, 22.5% had various levels of depression, 23.6% had anxiety, and 20.3% had stress. Female gender, previous diagnosed psychiatric disease, and request for psychological support were common factors associated with the presence of depression, anxiety, and stress. Health status, vulnerability, income, and media as the main themes were also common factors related to the three psychological conditions of hospital workers. Conclusions: The study results demonstrated that one in every five hospital workers struggle with depression, anxiety, and stress symptoms at any level, and there was a significant relationship between certain factors and these psychological conditions.