Ardahan ilinin turizm coğrafyası (Maddi kültür öğelerine göre)
Cultural geography of Ardahan province (According to the elements of material culture)
  1. Tez No: 657890
  2. Yazar: MEVLÜT DAŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEMAL SEVİNDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Ardahan İli, Kültür, Kültürel Coğrafya, Ardahan Province, Culture, Culturel Geography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Ardahan İli Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeydoğusunda, Erzurum-Kars bölümünde yer almaktadır. İl yönetim bölgesini kuzey-kuzeydoğuda Gürcistan (Acaristan Özerk Cumhuriyeti), doğuda Ermenistan, güneydoğu ve güneyde Kars (Arpaçay, Susuz, Selim), güneybatıda Erzurum (Şenkaya, Olur), batıda Artvin (Ardanuç, Şavşat) illeri çevrelemektedir. Yüzölçümü 4.934 km² olan Ardahan İli, ülke alanının %0.6'sını meydana getirir. Ardahan merkez, Göle, Çıldır, Posof, Hanak ve Damal ilçelerinden oluşan il yönetim bölgesinde 2019 yılı itibarıyla 97319 nüfus yaşamaktadır. Anadolu ile Kafkasya arasında, Transkafkasya olarak adlandırılan geçiş bölgesinde yer alan Ardahan'da yerleşim tarihi MÖ 4000'li yıllara kadar dayanmaktadır. Bu nedenle yörede farklı dil, inanç ve kültüre sahip çok sayıda medeniyet egemen olmuştur. Her medeniyet kendi kültürünü alanda yaymaya çalışmış, günümüze kadar ulaşan izler bırakmışlardır. Bu çalışmada Ardahan yöresinde yaşayan medeniyetlerin tarihsel süreçte oluşturdukları kültürel birikim ve kültürel peyzaj içinde yer alan mağaralar, höyükler, yazıtlar, kaleler, camiler, köprüler ve konutlar incelenmiştir. Ayrıca sahadaki yemek kültürü, giyim kuşam kültürü, gelenek ve görenekler ile inançlar da belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular Ardahan'ın kültürel açıdan önemli bir zenginliğe sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bu zenginliğin korunması ve tanıtımının yapılması halinde, yöre turizmine katkıda bulunması da mümkündür.
Özet (Çeviri)
Ardahan province is located in the Erzurum-Kars part, in the northeast of eastern Anatolia region. The provincial adminstrative area is surrounded by Georgia (Ajaria Autonomous Republic) in the north-northeeast, by Armenia in the east, by Kars (Arpaçay, Susuz, Selim) in the southeast and South, by Erzurum (Şenkaya, Olur in the southwest, by Artvin (Ardanuç, Şavşat) in the west. The Ardahan province whose acreage is 4,934 km2 constitutes 0.6% of the country. In the provincial adminstrative area consisting of Ardahan center, Göle, Çıldır, Posof, Hanak and Damal districts, a population of 97319 lived by 2019. Located in the transition region called Transcaucasia between Anatolia and Caucasia, the settlement date of Ardahan dates back to 4000 B.C. Hence, many civilizations with different langıage, belief and culture ruled the region. Each civilization tried to spread its own culture in the region, so they left traces that have survived till today. In this study, caves, mounds, inscriptions, castles, mosques, bridges and houses in the cultural background and cultural landscape created by the civilizations living in the Ardahan region in the historical process were examined. Besides, the food and clothing culture, traditions and customs and beliefs in the region were tried to be determined. Findings obtained reveal that Ardahan has an important wealth in respect of culture. If this cultural wealth is preserved and publicised, it is possible to contribute to the local tourism.