Belediyelerin gerçekleştirdikleri sosyal yardımların Konya Büyükşehir Belediyesi örneğinde incelenmesi
Investigation of social assistance by municipalities in Konya Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 657919
  2. Yazar: HAYRİYE KELEBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDURRAHMAN TARAKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Sosyal Hizmet, Public Administration, Finance, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Belediyecilik, Sosyal Yardımlar, Social State, Social Municipality, Social Assistance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Günümüzde dünya bir taraftan küreselleşirken, bir taraftan da yerelleşmektedir. Belediyelerden beklenen hizmet ve görevler de bu doğrultuda artmaktadır. Belediyeler klasik alt yapı ve beledi hizmetler yanında bir takım kültürel ve sosyal hizmetlerle de ön plana çıkmaya başlamışlardır. Bu hizmetlerden en önemlilerinden biri de şüphesiz sosyal yardımlardır.Küreselleşmeyle beraber artan sermaye ve insan hareketleri, kentleşmeyi arttırırken; beraberinde çarpık kentleşme ve yoksulluk gibi toplumsal sorunları da getirmiştir. Kentlerde hızla artan nüfus sonucu, insanlar iş bulmakta ve geçimlerini sağlamakta zorlanır hale gelmişlerdir. Bunun yanında hastalık, sakatlık ve yaşlılık gibi diğer sebeplerle de bazı kişiler kendi kendilerine hayatlarını idame ettirememektedirler. Yardıma muhtaç duruma düşen bu kişilere çeşitli kurumlar destek olmakla beraber, hizmet yerine yakın oldukları için bu noktada belediyelere de önemli görevler düşmektedir. Bu kapsamda sosyal yardımların daha detaylı incelenebilmesi için; yerel yönetimler, sosyal devlet, sosyal belediyecilik, sosyal yardımlar incelenmiş ve örnek olarak Konya Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği sosyal yardımlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, while the world is globalizing, it is becoming localized. The services and duties expected from the municipalities are also increasing in this direction. Municipalities have started to come to the forefront with a number of cultural and social services besides classical infrastructure and municipal services. One of the most important of these services is undoubtedly social assistance. Increasing capital and human movements along with globalization increase urbanization; it has brought social problems such as distorted urbanization and poverty. As a result of the rapidly increasing population in the cities, people find it difficult to find jobs and make a living. In addition, some people are not able to sustain their own lives for other reasons such as illness, disability and old age. While various institutions support these people, who need assistance, municipalities have important duties at this point as they are close to service. In this context, in order to examine the social assistance in more detail, local governments, social state, social municipality and social assistance issues were discussed and social assistanceby Konya Metropolitan Municipality are examined.