Yöresel ve ekolojik ürünlerin turizm pazarlamasında kullanılması: Kastamonu Siyez ürünleri örneği
Use of local and ecological products in tourism marketing: Example of Kastamonu einkorn products
- Tez No: 657973
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇETİN AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Yöresel Ürünler, Organik Ürünler, Turizmde Reklam ve Pazarlama, Siyez Buğdayı, Kastamonu, Tourism, Local Products, Organic Products, Tourism Advertising and Marketing, Einkorn Wheat, Kastamonu
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Turizmin sürekli değişim ve gelişim gösteren dinamik bir sektör olması onu çekim merkezi haline getirmiştir. Bu çekim gücünden yararlanmak isteyen birçok sektör turizm ile etkileşim kurmakta ve paydaşlar haline gelerek ortak çalışmalar yürütmektedirler. Organik tarım ve yöresel ürünler pazarı da turizm sektörü ile kendi pazar payını artırmayı ve daha geniş müşteri kitlesine ulaşmayı hedeflemektedir. Özellikle son on yılda yaşanan tüketici tercihlerindeki değişimin etkisiyle organik ve otantik ürünlere olan ilginin artması ile turizmin pazarlama ve reklam kabiliyetinden faydalanılmasına ve bu ürünlerden elde edilen gelirin arttırılmasına yönelik adımlar atılması sağlanmıştır. Bu sayede bölgesel ve kırsal kalkınmaya destek olunarak yeni istihdam alanlarının yaratılmasına katkı sağlanmaktadır. Hem yöresel hem de organik bir ürün olarak ele alınan siyez buğdayı arzı da yaşanan tüketici tercihi değişimleri sonucunda artmaktadır. Tüketici talebindeki artışın doğal sonucu olarak siyez ürünleri üretimi Kastamonu ili için yeni bir istihdam gücü haline getirilerek bölgesel ve kırsal kalkınmaya olumlu etkiler sağlayacaktır. Bu çalışma Kastamonu ilinde siyez ürünlerinin yöresel turistik bir ürün olarak değerlendirilmesinin Kastamonu ili için önemini araştırmayı hedeflemiştir. Ayrıca bu çalışma ile siyez ürünleri tanıtım ve pazarlama çalışmaları ve siyez ürünlerine olan ilgi seviyesi ölçülmeye çalışılmıştır. Tam hedef noktası siyez ürünleri olarak belirlenen bu çalışmada nicel araştırma yöntemi belirlenmiş ve anket tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmanın evrenini ise Kastamonu ilinde bulunan turistik ürün satan işletme yöneticileri oluşturmaktadır. Bu evrende kıstas olarak bu işletmelerin siyez ürünlerini satması aranmıştır. Bu kapsamda toplam 30 işletme tespit edilmiş ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 27 işletme temsilcisine yüz yüze anket formu uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre siyez ürünlerinin yöresel ürünler pazarında değerlendirilmesi ile satışlarının arttığı ancak siyez ürünlerinin hak ettiği önemi henüz yakalayamadığı ortaya çıkmaktadır. Siyez buğdayı arzı yeterli miktarda olup talebi karşılamakta ancak talebin istenilen düzeyde olmayışı siyez ürünleri satıcılarını memnun etmemektedir. Sağlıklı yaşam algısının gelişmesi ile yöresel ürünlere olan ilginin artması siyez ürünlerine olan eğilimi arttırmıştır. Ancak bu alanda yeterli tanıtım ve pazarlama çalışmalarının yürütülmemiş olması siyez ürünlerinin bilinirliliğini olumsuz etkilemektedir. Buna karşın Kastamonu ili turizm reklam ve pazarlama çalışmaları siyez ürünleri satışlarında olumlu etkiler yaratmaktadır. Bu tür çalışmaların arttırılması ve siyez ürünlerinin ana başlık olduğu tanıtım çalışmalarının yapılması için satıcılar tarafından bir isteklilik hali elde edilen bulgular sonucunda gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract: The fact that tourism is a dynamic sector that constantly changes and develops has made it a center of attraction. Many sectors that want to benefit from this attraction power interact with tourism and become stakeholders and carry out joint studies. The organic agriculture and local products market aims to increase its market share with the tourism sector and reach a wider customer base. Especially with the effect of the change in consumer preferences in the last decade, with the increasing interest in organic and authentic products, steps have been taken to benefit from the marketing and advertising capability of tourism and to increase the income from these products. In this way, it contributes to the creation of new employment areas by supporting regional and rural development. The supply of einkorn wheat, which is considered as both a local and an organic product, increases as a result of the changes in consumer preference. As a natural result of the increase in consumer demand, the production of ebony products will be a new employment force for Kastamonu province and will have positive effects on regional and rural development. This study aimed to investigate the importance of utilizing Siyez products as a local touristic product for Kastamonu province. In addition, with this study, the promotion and marketing activities of einkorn products and the level of interest in einkorn products were tried to be measured. In this study, whose exact target point was determined as the products of eros, quantitative research method was determined and questionnaire technique was used. The universe of the study consists of business managers selling touristic products in Kastamonu. In this universe, it has been sought for these enterprises to sell einkorn products as a criterion. In this context, a total of 30 businesses were identified and a face-to-face questionnaire was applied to 27 business representatives who volunteered to participate in the study. According to the findings obtained as a result of the research, it is revealed that with the evaluation of einkorn products in the local products market, their sales have increased, but the siyez products have not yet achieved the importance they deserve. The supply of Siyez wheat is sufficient to meet the demand, but the lack of demand does not satisfy the sellers of Siyez products. With the development of the perception of healthy life, the increase in interest in local products has increased the tendency to siyez products. However, the lack of sufficient promotion and marketing activities in this area negatively affects the awareness of the products of siyez. On the other hand, tourism advertising and marketing activities in Kastamonu province have a positive effect on sales of ebony products. As a result of the findings, a willingness is observed by the sellers to increase such studies and to carry out promotional activities where the e-commerce products are the main topic.