Aktif boks yapan sporcuların zihinsel dayanıklılık düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of mental endurance levels of active boxing athletes according to various variables
  1. Tez No: 657979
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇUMRALIGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boks, Spor, Zihinsel Dayanıklılık, Boxing, Sport, Mental Toughness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada boksörlerin zihinsel dayanıklılık düzeylerinin incelenmesi ve çeşitli değişkenlere göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 2019-2020 müsabaka döneminde boks karşılaştırmalarına katılan 190 erkek ve 160 kadın sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından belirlenen ve katılımcıların kişisel özelliklerini belirlemeye yönelik demografik bilgi formu ve Madrigal ve arkadaşları (2013) tarafından geliştirilen ve Erdoğan (2016) tarafından adaptasyon çalışması yapılan Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği (ZDÖ) kullanılmıştır. Veri toplama ve tanımlama işlemleri sonrasında yapılan normallik analizi ile non-parametrik testlerde ikili grup karşılaşmaları için Mann-Whitney U Testi ve çoklu karşılaştırmalar için Kruskal-Wallis Varyans Analizi kullanılmıştır. Veriler bilgisayarda SPSS (Statistical Package For Social Scientists for Windows Release 24.0) programında analiz edilmiş, anlamlılığı 0.05 düzeyinde sınanmıştır. Çalışmamızda aktif boks yapan sporcuların zihinsel dayanıklılık düzeyleri çeşitli değişkenler açısından incelenmiş ve sonuç olarak; zihinsel dayanıklılık düzeyi yüksek bulunmuş, cinsiyet, yaş ve eğitim durumuna göre farklılık bulunmazken spor yapma yılı, haftalık antrenman sayısı ve milli sporcu olup olmama değişkenine göre istatistiksel açıdan anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda literatür desteği ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mental endurance levels of boxers and to evaluate them according to various variables. 190 male and 160 female athletes who participated in boxing comparisons during the 2019-2020 competition period voluntarily participated in the study. The“demographic information form”determined by the researcher to determine the personal characteristics of the participants and the Mental Resilience Scale developed by Madrigal et al (2013) and adapted by Erdoğan (2016) were used as data collection tools in the study. Mann-Whitney U Test was used for paired comparisons and Kruskal-Wallis Variance Analysis for multiple comparisons in non-parametric tests with normality analysis performed after data collection and definition processes. The data were analyzed on the computer using the SPSS (Statistical Package For Social Scientists for Windows Release 24.0) program, and its significance was tested at the 0.05 level. In our study, the mental endurance levels of athletes engaged in active boxing were examined in terms of various variables and as a result the mental endurance level of the participants was found to be high, while there was no difference according to gender, age and education level, statistically significant results were obtained according to the year of doing sports, the number of weekly training and whether or not to be a national athlete. In line with these results, literature support and recommendations were presented.