Konfeksiyon sanayinde işçi verimliliğini etkileyen faktörler üzerine bir araştırma
Research into the factors which influence labour productivity in apparel industry
  1. Tez No: 65799
  2. Yazar: OKŞAN KANSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEREN KUMRUER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konfeksiyonda insan faktörü, konfeksiyon sanayinde ergonomik yaklaşım, konfeksiyon sanayinde verimlilik, Human factor in Apparel, Ergonomical Aspects of Apparel Industry, Productivity in Apparel Manufacturing
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezde, işçi verimliliğini etkileyen faktörler ele alınarak bu faktörlerin konfeksiyon sanayinde işçi verimliliğine etkileri araştırılmış ve değerlendirilerek yorumlanmıştır. Bu kapsamda, teorik çalışmanın yanısıra İzmir'de 54 konfeksiyon firmasında çalışan 700 işçiye ve bu firmaların yöneticilerine anket çalışması uygulanmıştır. Anket sorulan önce genel kapsamda soma da birbirleriyle ilişkilendirilerek değerlendirilip karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırma sonucunda konfeksiyon sektöründe çalışan işçilerin verimliliği üzerinde eğitimin, yaşın, aldığı ücretin, mesailerin, işletmedeki çalışma koşullarının, işyerindeki sosyal ilişkilerin, işletmedeki ödül-ceza sisteminin, iş ortamının ergonomik özellilerinin etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the factors which influence labour productivity in Apparel Industry have been studied. Also the dimension and the results of these effects have been taken into consideration. Within this framework, beside the theoretical study, 54 manager and 700 apparel workers have been tested with questionnaire including almost 30 questions. First, replies have been studied seperately and then they have been compared with each other. The result of the research has shown that the main factors which influence the labour productivity in Apparel Industry are education, age, salary, overwork, work conditions, social activities, honoural system and ergonomical features.