Türkiye'de pazarlanan lepistes varyeteleri (Poecilia reticulata) üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 65809
  2. Yazar: MÜGE ALİYE HEKİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ALPBAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Poecilia reticulata, Guppy, Lepistes retietitatus, Tropical Aquarium Fish
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
m ÖZET TÜRKİYE' DE PAZARLANAN LEPİSTES (Poecilia reticulata) VARYETELERİ ÜZERİNE HEKİMO?LU, Müge^ A. Doktora Tezi^Sn Ürünleri Bötuşıü Tez Yöneticisir ProfrDn AtiHr A4pfeaz EEn&-19977I55"sayfa Dış ülkelerden yapılan ithalatı yanında ticari olarak üretimi ülkemizde de yapılmakta olan lepisteslerin (Poecilia reticulata)* bu konuda başarılı olan bir işletmede yetiştirilen varyetelerinin pazarlama aşamasındaki vücut özellikleri ele-alınmıştır. Bu, istetmede- fepistes varyetelerinden King, King Flomingo, İnci, Mavi, Siyah, Kobra, San Flamingo ve Alman lepistesteri üzerinde çalışılmaktadır. Lepistes türü içerisinde- çeşitli ıslah yöntemleriyle seleksiyon çalışmaları sonucu elde edilen ve literatüre geçmiş elliden fazla varyetesi bulunmaktadır. Fakat dış ülkelerden ithal edilen balıkların ülkemiz koşullarında pek dayanıklı: olmadığı izlenmektedir. Bu nedenledir ki, ülkemizde yetiştiriciliğin gelişmesi gerekmekte ve var olan çalışmaların artmasının yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu amaçla ülkemizde yaplan yetiştiricilik çalışmalarının sonuçlarım saptama ve karşılaştırmalarda bulunma maksadı ile ülkemizde üretilen bazı varyetelerle birlikte o dönemde ithal edilmekte olan Kobra, İnci ve Sarı Flamingo varyetelerinde kuyruk, ve vücut özellikleri belirlenmiş olup çeşitli vücut ölçüleri alınmıştır. Çalışmada bilgisayar programlarından- faydalanılarak varyetelerin vücut ölçüleri arasındaki korrelasyonlar saptanmıştım Bunun yanısıra; varyeteler arası farklar tespit edilerek Annova testi yardımıyla önem dereceleri belirlenmiştir. Araştırma sonunda ülkemizde 6 aylık lepisteslerin pazara sunum boyu sekiz varyetenin ortalaması alınarak vücut uzunlukları bakımından erkeklerde 3.92±0.04 cm, dişilerde 4.39±0.05 cm ithal lepisteslerde ise 3.35±0.04 cm olarak tespit edilmiştir. Varyeteler arası farklar incelendiğindeIV yerli erkek lepistesler arasında vücut uzunluğu (4.Ö4±Ö.Ö4 cm), gövde uzunluğu (2.77±0,04 cm), kuyruk yüksekli (1.84±0.04 cm), ve ağalık bakımından înci tepistes; kuyruk- uzunluğu (1.48±ö;02l cm kuyruk -alanı (2.23±Û,05 em2) ve kuyruk uzunluğunun vücut uzunluğuna oranı (37.22±&.48) bakımından da Sryak-lepistes-en yüksek değerlerimiş olduğu anlaştırmıştır. Dişi tepistesterde ise Sarı Flamingolar; vücut uzunluğu (4.64±0.05 cm) vücut yüksekliği(1.20±0,02 cm), kuyruk sapı yüksekliği (0,58±.0,01 cm); sırt yüzgeç uzunluğu (0,87 ±0,04 cm) ve kuyruk uzunluğu (1.07±0;03 cm) açısından en yüksek değere sahip olduğu bulunmuştur. İthal lepistesler kendi aralarında karşılaştırıldığında Sarı flamingolar ; vücut uzunluğu (3.40±0.04); gövde uzunluğu (2.36±0.03) vücut-yüksekliği (0.62±0.01 cm), sırt yüzgeç uzunluğu(0,85±a.02 cm ve ağırlık (0,31±0.03 gr) bakanından Kobralar ise kuyruk yüksekliği (1.20±0.04 cm), kuyruk sapı (0.46±0.01 cm), kuyruk uzunluğu (l,09 ± 0,02:cm), kuyruk aranı (1,29±0.45 cm2) ve kuyruk uzunluğunun vücut uzunluğuna oram- (32%75±0J65) bakımından en yüksek değerleri aldığı saptanmıştır. Araştırmanın diğer bölümünde ise-vücut uzunluğu ile gövde uzunluğu arasındaki korelasyonların yerli dişi ve erkeklerde yüksek- olarak bulunmuştur. Bu bakımdan İnci, San-FIaminge, Mavi Alman King, Siyah, King-Flamingo ve Kobra lepisteslerin erkeklerinde sırası ite Qv85, 0.ft2, 0.77, 0.76, 0.71, 0.69; 0.69, 0.66 ve 0.37 değerleri almışlardır. Dişitepisteslerde ise bu karakterler arası ilişki bakımından saptanan en yüksek değer 0.95 olarak- King lepisteslerde bulunmuştum. Dişilerde saptanan en düşük değer 0.67 ile İnci lepisteslerdedir. Yerli erkeklerde gövde uzunluğu ile ağırlık arasında ve kuyruk yüksekliği ile kuyruk alanları arasında da yüksek korelasyonların olduğu saptanansın. Dişilerde ise gövde uzunluğu ile ağırlık arasında vücut uzunluğu ile kuyruk yüksekliği arasında; vücut uzunluğu ile kuyruk uzunluğu arasında; vücut yüksekliği ile ağırlık arasında yüksek korrelasyon değerleri bulunmuştur. Anahtar Sözcükler Poectlia reticulata, Guppy-, Lepistes-reticuhtus, Tropical Aquarium Fish. -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Research on The Varieties of Lepistes (Poecilia reticulata) which is Marketing in Turkey HEKİMO?LU, Müge, A. PH-Dr. in Aquaculture Supervisor: Prof Dr. Atilla Alpbaz October 1997, 155 pages The body features of the different varieties of lepistes at marketing level have been examined for both the imported ones and the ones that are being produced successfully in Turkey. The varieties that being examined are King, King Flamingo, Kobra, Yellow Flamingo, Blue, Black, German and Pearl. There are more than 50 varieties of the lepistes as a result of the betterment methods and selection works and these varieties can be found in the literature as well However, it has been noticed that the imported fish are not very suitable for the conditions of our country. As a result of this, the effort on production of fish in Turkey must be increased. The body features of the imported fish and the ones that have berm produced in Turkey have been noted for the comparison of the results. The correlations between the body measurements of the varieties have been veriefied by the computer programs. Besides, the differences have also verified and the degrees of importance are given by the annova test. At the end of this research, 6 months old lepistes are marketed in Turkey and their marketing total lenght for the mate lepistes is 3.92±0.04 cm; for the female lepistes is 4-.39±0.G5 cm; for the imported male fish is 3.35±0.05 cm. Differences between varieties are like that: The native Pearl male lepistes have max. level for total lenght (4.04±0.Q4 cm), standart lenght (2.77±0.04 cm), tail height (1.84±0.04 cm), and weight. The native Black male lepistes have max. value for tail lenght (1.48±0.02 cm), and tail space (2.23±0.05 cm2). Female Yellow Flamingo have max. value aboutVI total lenght (4.64±0.05 cm), body height (1.08±0.02 cm), tail haft height (0.58±0.01 cm), body height (1.08±0.02 cm), back fin lenght (0.87±0.04 cm) and tail lenght (1.07±0.03 cm). Imported lepistes comparison between themselves. Imported male Yellow Flamingo have max. value for total lenght, standart lenght, body height, back fin height and weight. Imported male Kobra have tail height, tail haft height, tail lenght and tail space. At the other section of this research, It was found high correlation between total lenght and standart lenght in native male and femal lepistes. Male Pearl, Yellow Flamingo, Mavi, German, King, Black, King Flamingo and Kobra have in order 0.85, 0.82, 0.77, 0.76, 0.71, 0.69, 0.69T 0.66 and 0.37 values. Female lepistes have max. value for this relation between this characters at King. Female Pearl have min. value (0.67) about them. Native male lepistes have max. value between standart lenght and weight; between total lenght and tail height; between body height and weight.