Bazı yeşil alan buğdaygillerin Ege Bölgesi sahil kuşağında kullanma uygunluğu ve değişik çim yatağı üzerindeki performansının araştırılması
Investigations on the suitability of some turfgrass alternatives for the coastal parts of Ege region and their performance in various sods
- Tez No: 65810
- Danışmanlar: PROF.DR. RIZA AVCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cynodon dactylon, Cynodon transvaalensis, Agrostis stolonifera, Lolium perenne, Festuca rubra var. rubra, Poa pratensis, Agrostis tenuis, Bira-kizelgur atığı, Tütün artıkları
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
V ÖZET BAZI YEŞİL ALAN BU?DAYGİLLERİN EGE BÖLGESİ SAHİL KUŞA?INDA KULLANMA UYGUNLU?U VE DE?İŞİK ÇİM YATA?I ÜZERİNDEKİ PERFORMANSININ ADA CTTDTT 1%/T A CT GÜL, Atila Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rıza Avcıoğlu Eylül 1997, 130 sayfa Bu araştırma; ticari çim karışımı (Lolium perenne+Festuca rubra+Poa pratensis+Agrostis tenuis), Agrostis stolonifera, Cynodon dactylon, Cynodon transvaalensis ve Agrostis stolonifera+Cynodon transvaalensis karışımı gibi bazı çim seçeneklerinin, Ege Bölgesi sahil kuşağında kullanma uygunluğu ve değişik çim yatağı üzerindeki performansını ortaya koymak amacıyla Bornova ekolojik koşullarında, 1993-1994 yıllarında yürütülmüştür. Çalışma, iki faktörlü (çim seçenekleri ve çim taşıyıcı katmanları), üç yinelemeli tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Deneme, her bir parsel 2mx2m=:4m2 olup, toplam 45 parselden oluşmuştur. Elde edilen bulgular TARIST programı kullanılarak istatistiki olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlan, Cynodon dactylon, Cynodon transvaalensis ve A. stolonifera+C. transvaalensis karışımının en iyi sonucu verdiğini, onları A. stolonifera 'nın izlediğini ortaya koymuştur. Ayrıca bira kizelgur atığının başarıyla kullanılabileceği, tütün artıklarında ise bazı sorunlar oluşabileceği kanaatına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE SUITABILITY OF SOME TURFGRASS ALTERNATIVES FOR THE COASTAL PARTS OF EGE REGION AND THEIR PERFORMANCE IN VARIOUS SODS Gül, ATILA Ph. D. Thesis in Fields Crop Dept. Supervisor: Prof. Dr. Rıza AVCIO?LU September, 1997, 130 pages In this study conducted under Bornova ecological conditions during 1993-1994, suitability of some turfgrass alternatives such as standard turfgrass mixture (Lolium perenne+Festuca rubra var rubra+Poa pratensis+Agrstis tenuis), Agrostis stolonifera, Cynodon dactylon, Cynodon transvaalensis and Agrostis stolonifera+Cynodon transvaalensis mixture for the coastal parts of Ege Region and their perormances in various sods were investigated. Experiments were designed according to the factorial randomized complete block design with three replications, two factors being (turfgrass alternatives and soil additivies). There were 45 plots in the experiment, each plot being 2mx2m=4m2 and data were analysed atatisticaly using TARİST software. The results of the experiment indicated that Cynodon dactylon, Cynodon transvaalensis and Agrostis stolonifera+Cynodon transvaalensis mixture gave the best results and Agrostis stolonifera followed them. In addition, it was concluded that Beer-kieselguhr wastes additive could be used succesfully and there might be some problems in using tobacco waste materials Keywords.- Cynodon dactylon, Cynodon transvaalensis, Agrostis stolonifera, Agrostis stolonifera+Cynodon transvaalensis mixture, Lolium perenne+Festuca rubra var rubra +Poa pratensis+Agrostis tenuis mixture, beer-kieselguhr wastes, tobacco wastes