Geri Dön

Türkiye'de 1960'lı yıllarda kadın eğitimi ve özgün bir deneyim: Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Kız Lisesi

Women education in 1960's in Turkey and an extraordinary example: Eskisehir Hacı Suleyman Cakir Girls High School

  1. Tez No: 658217
  2. Yazar: AYŞEGÜL EKEM ONUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın eğitimi, Eskişehir, Kız lisesi, Women education, Eskisehir, Girls Highschool
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77

Özet

Eğitim, şüphe yoktur ki toplumları en doğrudan ve uzun erimli etkileyen ve nüfuz alanı en geniş olan eklektik meselelerin başında gelir. Eğitim bilimleri kapsamında yapılan çalışmalar, eğitimin genel özellikleri ile birlikte, eğitimin kapsamı, etki alanları, sonuçları ve paydaşları gibi ögeleriyle birlikte düşünülmeli ve eğitim bilimsel meselelere geniş perspektiften bakılmalıdır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, 1960'lı yıllarda Eskişehir'de kurulmuş olan Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Kız Lisesi'nin tarihi araştırma konusu olmuştur. Amaç Türk eğitim tarihi kadın eğitimi kapsamında, kadın eğitimi araştırmalarına özel bir kız lisesi monografisi ile çeşitlilik ve katkı sağlamaktır. Alt amaçlar ise, 1960'lı yıllarda Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Kız Lisesi'nde lise düzeyi kadın eğitimi müfredatının nasıl uygulandığının tespitidir. Ayrıca lisenin kurulması sırasında maddi katkı sağlamış ve öngörülü kararları ile lisenin geleceğini etkilemiş bağışçı Hacı Süleyman Çakır'ın motivasyonunun ne olduğunun anlaşılması da alt amaçlar arasındadır. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada nitel araştırma yöntemleri ve araştırma modeli olarak tarihsel betimlemenin basamakları kullanılmıştır. Araştırmanın deseni durum çalışmasıdır. Durum çalışması Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Kız Lisesi'nin ve paydaşlarının kendine özgü karakteristiklerinin belirlenmesi ve incelenmesi noktasında avantaj sağlamıştır. Elde edilen bulgular ışığında, Eskişehir Hacı Süleyman Çakır Kız Lisesi'nin, şehrin artan nüfusu ve daha fazla kız çocuğunun lise düzeyinde eğitime devam etme talebinin belirmesi ile kurulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sivil toplumda bilge kişiliklerin bir şehrin ihtiyaçlarını belirleme ve bu ihtiyaçları en isabetli şekilde giderme konusunda inisiyatif aldıklarında ortaya son derece etkili çözümler çıkabildiği anlaşılmıştır.

Özet (Çeviri)

Education without doubt is one the most widely inclusive eclectic issue, deeply and long term affects societies. The stuidies on educational sciences, need to be carried with the sense of scope of education, affected related participants of education, results of education and partners of educationas well as of the well-known attributes of education and these studies need to have wide perspective. This research's subject is the history of Eskişehir Haci Suleyman Cakir Girls High School which was established in 1960's in Eskişehir. The main object of study is to vary women education researchs with an extraordinary girls high school monography, within the aspect of Turkish women education history. One of the he sub objects of study is to find out the details of practice of women education curriculum in 1960's at Eskisehir Haci Suleyman Cakir Girls High School. The other sub object of study is to reveal the main motivation of the donator Haci Suleyman Cakir who effected the future of the highschool with his foresight. The methodology of the research which is a qualiative study is historical research. Descriptive analyses implemented on collected documents within the historical reseach. The design of the research is case study. The design of case study provided advantages while defining and studiying characteristics of Eskisehir Haci Suleyman Cakir Girls High School and its partners. Findings underlined that the high school was established due to the increasing population of city and demand of girls for education. It is clear that when the çivil authorities of society achieve to be initiative for understanding the needs of society and creating the solutions of these needs, very efficient solutions can be originated.

Benzer Tezler

  1. Günümüz Türk kadın ressamlarından bir kesit

    Başlık çevirisi yok

    HÜLYA KARA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Güzel Sanatlarİstanbul Teknik Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    TEOMAN SÜDOR

  2. Else Günther als Kinderbuchautorin und ihr Beitrag zur interkulturellen Erziehung

    Çocuk kitabı yazarı olarak Else Günther ve onun kültürlerarası eğitime katkısı (Else Günther as a children's book autor and hercontribution to intercultural education)

    HALİME YEŞİLYURT

    Doktora

    Almanca

    Almanca

    2020

    Alman Dili ve EdebiyatıNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZTÜRK

  3. 1980-1990 arası Türk resminde figüratif eğilimler

    Figürative tendencies in Turkish painting between the years 1980-1990

    SERTAÇ DİNÇER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BURCU PELVANOĞLU

  4. Küreselleşme ve yeni liberal politikaların yetişkin eğitimi ve kurumları üzerindeki etkisi: Batı Akdeniz örneği (Antalya, Isparta ve Burdur illeri)

    Impact of globalization and neo-liberal policies on adult education and institutions:the sample of West Mediteranean (Antalya, Isparta, Burdur)

    HANDAN ŞEKER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Eğitim ve ÖğretimSüleyman Demirel Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HAVVA EYLEM KAYA

  5. Başlangıcından günümüze Türk kadın ressamları

    Başlık çevirisi yok

    HATİCE HASBORA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NERMİN SİNEMOĞLU