Ortaokul öğrencilerinin (özel-kamu) fiziksel aktivite düzeylerinin, vücut kompozisyonlarının ve yaşam biçimlerinin incelenmesi.
Investigation of physical activity levels, body compositions and life forms of secondary school students (private-public)
  1. Tez No: 658248
  2. Yazar: ZEYNEP UÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BÜLENT ASMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: fiziksel aktivite, pedometre, adolesan, sağlıklı yaşam, vücut kompozisyonu, physical activity, pedometer, adolescent, healthy life, body composition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma özel okul ve devlet okullarında okuyan ortaokul öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerini, vücut kompozisyonlarını ve yaşam biçimlerini incelemek aynı zamanda karşılaştırılmalı bir çalışma ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Bitlis'in Tatvan ilçesine bağlı Cumhuriyet Devlet Ortaokulundan 60 kadın, 62 erkek, Özel Okyanus Koleji Ortaokulundan 59 kadın, 56 erkek olmak üzere toplam 237 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanması aşamasında Pender ve ark. Tarafından geliştirilen ve güvenirlik, geçerliliği yapılan Adolesan Yaşam Biçimi anketi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin fiziksel aktiviteleri günlük adımsayar (pedometre) ile ölçülmesi yöntemi uygulanmıştır. Vücut kompozisyonlarını belirlemek amacıyla bioelektirik impedans aletiyle yağ oranları ölçülmüştür, boy ve kilo ölçümlerinden yararlanılarak vücut kitle indeksi (kg/boy2) hesaplanmıştır. Öğrencilerden pedometreyi boyunlarına asarak elbiselerinin içinde tutmaları istenmiş olup pedometreleri banyo ve yüzme dışında uyanık oldukları tüm saatlerde takmaları gerektiği belirtilmiştir. Pedometrelerin takılı kalma süresi yedi iş günüdür. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Normallik sınaması için Kolmogorov Smirnov testi yapıldı, normal dağılım gösteren veriler için ikili karşılaştırmalarda bağımsız t-testi ikiden fazla değişkenin karşılaştırıldığı durumlarda tek yönlü ANOVA testi, Parametrik olmayan değişkenleri için ikili karşılaştırmalarda Mann- Whitney U testi, ikiden fazla değişkenin karşılaştırılması için Kruskal – Wallis testi kullanıldı. Bu çalışmada anlamlılık düzeyi (p0,05). Adolesan Yaşam Biçimi alt boyutları incelendiğinde kadın öğrencilerin gittikleri okullara göre alt boyutlar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır. 8. Sınıf erkek öğrencilerin gittikleri okullara göre fiziksel aktivite alt boyutunda farklılık bulurken diğer boyutlar arasında anlamlı farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the physical activity levels, body composition and life styles of middle school students studying in private and public schools, as well as to present a comparative study. The universe of the study consists of a total of 237 middle school students, including 60 women, 62 men from Cumhuriyet State Secondary School, 59 women and 56 men from the Private Ocean College Secondary School in Tatvan district of Bitlis. During the data collection phase, Pender et al. The Adolescent Lifestyle questionnaire, which was developed by and whose reliability and validity was made, was used. The method of measuring the physical activities of the students participating in the study with a daily pedometer was applied. In order to determine body composition, fat ratios were measured with a bioelectrical impedance device, and body mass index (kg / height2) was calculated using height and weight measurements. The students were asked to hang the pedometer on their necks and keep them in their clothes, and it was stated that they should wear the pedometer during all waking hours except bathing and swimming. Pedometers remain on for seven working days. SPSS package program was used in the analysis of the data. Kolmogorov Smirnov test was used to test normality, independent t-test for paired comparisons for normally distributed data, one-way ANOVA test when more than two variables were compared, Mann-Whitney U test for paired comparisons for non-parametric variables, Kruskal - Wallis test for comparison of more than two variables. was used. In this study, the significance level was determined as (p 0.05). When sub-dimensions of Adolescent Life Style were examined, no significant difference was found between sub-dimensions according to the schools that female students attended. While 8th grade male students found a difference in the physical activity sub-dimension according to the schools they attended, no significant difference was found between the other dimensions.