İnce bağırsak hastalıklarında 3-tesla MR enterografi ile intramural yağ varlığının saptanması ve hastalığın evresi-kronik süreci ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Determination of intramural fat existence with 3-tesla MR interography and evaluation of the relationship with the stage of the disease-chronic process
  1. Tez No: 658257
  2. Yazar: MELTEM YILDIRIM EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY ALGIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İntramural yağ, CAIPIRINHA, DIXON, inflamatuar bağırsak hastalıkları, MR enterografi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada; MR enterografide kullanılan, DIXON tekniği ve CAIPIRINHA adlı paralel görüntüleme metoduyla elde olunan yağ ağırlıklı görüntülerin, intramural yağ birikimini saptamadaki ve inflamatuar bağırsak hastalığının tanısındaki etkinliğini ve hastaların takibindeki katkısını göstermeyi amaçladık. Çalışmamıza, MR enterografi çekimi yapılmış 85 hasta dâhil edilmiştir. Bu 85 hastanın klinik verileri ve 43'ünün ileokolonoskopi sonuçları ile 44'ünün patoloji sonuçları kullanıldı. İleokolonoskopi ve patoloji incelemeleri ile MR enterografi çekimi arasında 6 aydan kısa süre vardı. Etkilenen segmentler, segment uzunlukları, duvar kalınlıkları ile ödematöz sinyal artışı, ADC değerleri, kontrastlı serilerdeki bulgular, difüzyon ağırlıklı görüntüleme bulguları, intramural yağ içeren segment varlığı ve tutulan segment uzunlukları gibi MR enterografi verileri incelenmiş olup; bu bulgular ile hastalık yaşı, ileokolonoskopi sonuçları ve patoloji bulguları birbirleri ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. MR enterografi sonucuna göre kronik zeminde aktif inflamasyon ve kronik inflamasyon olanların yağ içeren segment uzunlukları, aktif inflamasyon olanlardan uzun olarak saptanmıştır. MR enterografi sonucu kronik zeminde aktif inflamasyon olanlarda, intramural yağ varlığı diğerlerinden daha fazla oranda görülmüştür. MR enterografide intramural yağ saptanan hastaların, yağ olmayan hastalara göre hastalıkla geçen yıl süresinin daha uzun olduğu saptanmıştır. Patoloji sonucu aktif inflamasyon olarak raporlanan hastaların, diğerlerine göre daha az oranda intramural yağ içerdiği saptanmıştır. İntramural yağ varlığı; inflamatuar bağırsak hastalığının varlığını, süresini ve kronik olup olmadığını gösteren kullanışlı bir parametre olup, DIXON tekniği ile CAIPIRINHA adlı paralel görüntüleme metodu bunu saptamada oldukça kolay, hızlı ve faydalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study; we aimed to show the efficacy of fat images of the DIXON and CAIPIRINHA methods in MR in detecting intramural fat accumulation and the diagnosis of inflammatory bowel disease and their contributions in the follow-up of patients. Eighty-five patients who had an MR enterography exam were included in our study. The clinical data of these 85 patients, the results of the ileo-colonoscopy of 43 and pathology results of 44 of them were used. There was less than 6 months between ileo-colonoscopy and pathology examinations and MR enterography imaging. MR enterography data such as affected segments, segment lengths, wall thickness, and edematous signal increase, ADC values, findings in contrast-enhanced series, diffusion-weighted imaging findings, presence of segment containing intramural fat and retained lengths were examined. These MR enterography findings and disease age, ileo-colonoscopy results, and pathology findings were compared statistically with each other. According to the results of MR enterography, fat-containing segment lengths of patients with chronic active inflammation and chronic inflammation were found to be longer than those with active inflammation. The presence of intramural fat was more common in those with chronic active inflammation than others. It was found that patients with intramural fat had a longer disease duration than patients without fat. It was found that patients whose pathology results were reported as active inflammation contained less intramural fat than others. Presence of intramural fat indicates chronic inflammatory bowel disease. The DIXON and CAIPIRINHA methods are very easy, fast, and useful in detecting this. Keyword: Intramural fat, CAIPIRINHA, DIXON, inflammatory bowel diseases, MR enterography.