Klinik örneklerden izole edilen enterik bakteri suşlarındaki karbapenemaz varlığının araştırılması
Investigation of the carbapenemase of the enteric bacteria strains isolated from clinical samples
- Tez No: 658358
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZAHİR BAKICI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Enterobacteriaeceae, karbapenemaz, karbapenem direnci, Enterobacteriaeceae, carbapenemase, carbapenem resistance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi poliklinik/kliniklerinden Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına 2015-2016 yılları arasında gönderilen klinik örneklerin kültürlerinden izole edilen enterik bakteri suşlarındaki karbapenemaz varlığı fenotipik ve genotipik yöntemlerle araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda Kombinasyon Disk Yöntemi uygulanan 111 enterik bakteri suşunun 91'i pozitif bulunurken, 20'si negatif bulunmuştur. Pozitif bulunan 91 suşun 3'ünde MBL pozitifliği, 77'sinde“OXA-48 ve benzeri profil”pozitifliği ve 11'inde MBL ve“OXA-48 ve benzeri profil”pozitifliği birlikte saptanmıştır. Buna karşın KPC pozitifliği ve“AmpC + Porin kaybı”pozitifliği tespit edilememiştir. Karbapenem İnaktivasyon Yöntemi (Carbapenem Inactivation Method; CIM) uygulanan 111 enterik bakteri suşunun 90'ı pozitif, 21'i ise negatif bulunmuştur.Çalışmamızda moleküler (PCR) yöntem uygulanan 111 enterik bakteri suşunun 90'ında karbapenemaz geni pozitif, 21'inde negatif bulunmuştur. Bu 90 suştan 76'sı OXA-48 pozitif, 11'i OXA-48+NDM ve 3'ü NDM pozitif bulunmuştur. Çalışmamızda KPC pozitif suş saptanmamıştır. Bu çalışma sonuçlarının hastanemizde ve ülkemizde nozokomiyal/hastane enfeksiyonları başta olmak üzere bu etkenlerin yol açtığı enfeksiyonlarda uygun antimikrobiyal tedavinin seçilmesinde ve hastalığın yayılımının önlenmesinde alınacak önlemlerin hızla belirlenmesine bilimsel ve ekonomik açıdan katkı sağlayacağı gibi bu yönde yapılacak çalışmalara da katkı sağlayacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to investigate the presence of carbapenemase in enteric bacteria strains isolated from the cultures of clinical samples sent to Medical Microbiology Laboratory from Sivas Cumhuriyet University Practice and Research Hospital outpatient clinic / clinics between 2015 and 2016 by phenotypic and genotypic methods. In our study, 91 of 111 enteric bacteria strains applied Combination Disc Method were found positive while 20 were negative. Of the 91 strains found positive, 3 were MBL positivity, 77 were positive for“OXA-48 and similar profile”and 11 were MBL and“OXA-48 and similar profile”positivity. In contrast, KPC positivity and“OmpC + Porin loss”positivity could not be determined 90 of 111 enteric bacteria strains with applied Carbapenem Inactivation Method were found positive and 21 were negative. The carbapenemase gene was found to be positive in 90 of 111 enteric bacteria strains that used molecular (PCR) method, and in 21 was negative. It has been found that of these 90 strains, 76 were OXA-48 positive, 11 were OXA-48 + NDM and 3 were NDM positive. In our study, there has been no KPC positive strain detected. It is believed that the results of this study will contribute to the selection of appropriate antimicrobial therapy in infections caused by these factors, especially nosocomial / hospital infections in our hospital and our country. And it is believed that it will contribute scientific and economically to the determination of the measures to be taken in order to prevent the spread of the disease, as well as contribute to the studies in this direction.