Gebeliğin ilk trimesterinde bakılan tiroid fonksiyon testlerinin prenatal anöploidi testleri ve gebelik sonucu ile korelasyonu
Prenatal aneuploidy tests and correlation of thyroid function tests in the first trimester of pregnancy
- Tez No: 658391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik komplikasyonları, Hipotiroidi/tanısı, İlk trimester fötal anöploidi taraması, Prospektif çalışma, Risk skoru, Subklinik hipotiroidi, Tiroit fonsiyon testleri, Tiroit Stimülan Hormon, Prospective study, Pregnancy complications, Hypothyroidy/diagnosis, First trimester fetal aneuploidy tests, obstetricial outcomes, Risk assesment, Thyroid Stimulating Hormone, Thyroid function test, Subclinical Hypothyroidy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Gebelikte tiroit fonksiyon bozuklukları sık görülmektedir. Özellikle hipotiroidinin kötü obstetrik sonuçlarla ilişkisi olduğunu gösteren çalışmalar yapılmıştır. Bu durumun önlenmesi amacıyla; gebeliğin ilk trimesterinde TSH değerine bakılarak, tiroit fonksiyonları açısından tarama yapılmasını öneren kılavuzlar mevcuttur. Bu prospektif çalışmada gebeliğin birinci trimesterinde bakılan TSH değerinin, yapılan ilk trimester anöploidi taramasında (ikili test) kullanılan biyolojik markerlar (B-HCG ve PAPP-A), NT ölçümü ve kombine risk skoru gibi sonuçları ile ilişkisi incelenmiştir. Ardından bu hastalar, gebelik komplikasyonları (preeklampsi, gestasyonel diyabet ve İUGG) ve gebelik sonucu (düşük doğum ağırlığı, yoğun bakım ihtiyacı, düşük apgar skoru ve sezeryan ihtiyacı) açısından takip edilerek TSH değerinin gebelik sonucuna etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği polikliniklerine başvuran gebelik yaşı 11 ile 14 hafta arasında (baş -popo mesafesine göre 45-85 mm arasında) değişen, ek sistemik hastalığı olmayan, sigara, alkol ve ilaç kullanımı olmayan, kanaması olmayan tekil gebeler yazılı onamları alındıktan sonra dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm kadınlara yapılan çalışma ile ilgili detaylı bilgi verildi. Türk Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği'nin gebeliğin ilk trimesterinde serum TSH düzeyi için belirlediği 0,1-2,5 mIU/L aralığı referans alınarak, TSH değeri 2,5 mIU/L üzerindeki değerler yüksek kabul edildi. Sonrasında gebelere rutin olarak yapılan birinci trimester anöploidi taraması testi (ikili test) kombine risk sonuçları TSH değerleri ile karşılaştırıldı. Ardından gebelik süreci ve sonucu takip edilerek TSH değerleri ile olan korelasyonu incelendi. Bulgular: Tarama yapılan 250 gebede TSH değeri ile ilk trimester fetal anöploidi testi kombine riski, PAPP-A ve NT değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki izlenmedi. B-HCG ile TSH arasında negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı korelasyon tespit edildi. Gebelik yaşı genç olan annelerde ikili test kombine riski beklenildiği gibi istatistiksel olarak anlamlı daha düşük tespit edildi. Gebelerin TSH değeri ile gebelik komplikasyonları (gestasyonel diyabet, İUGG, preeklampsi) ve gebelik sonuçları (1. Ve 5. dakika apgar skoru, doğum kilosu, yenidoğan yoğunbakım ihtiyacı, sezaryen ile doğum ihtiyacı) karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Sonuç: Bizim yaptığımız çalışmada tüm gebeler TSH değeri ile taranarak, birinci trimester fetal anöploidi testi sonuçları, gebelik komplikasyonları ve gebelik sonuçları karşılaştırılmış olup, TSH değeri 95. persantilin üzerindeki gebeler ve diğer gebeler arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroid dysfunction is common in pregnancy. In particular, studies have shown that hypothyroidism causes pregnancy complications. In order to prevent this, there are guidelines recommending screening for thyroid functions by assessing TSH in the first trimester of pregnancy. We undertook this prospective study to evaluate the correlation between TSH values of first trimester and the results of first trimester screening, such as BHCG, PAPP-A, NT measurement and combined risk score. Then, these patients were followed up for pregnancy complications ( preeclampsia, gestational diabetes and IUGR) and pregnancy outcome (low birth weight, intensive care unit requirement, low apgar score and need of c-section). To evaluate the effect of first trimester TSH value on pregnancy outcomes was aimed. Materials and Methods: This study included 250 singleton pregnant women between 11.-14. gestational weeks (45-85 mm according to crown-rump length) who admitted to the outpatient clinics of the Marmara University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, between February 2018 - June 2018, after obtaining written informed consent. These singleton pregnants had no systemic diseases, they weren't smoking, they had no alcohol and drug use or had no bleeding. All women participating in the study were informed in detail about the study. The range of 0,1-2,5 mIU / L determined by the Turkish Society of Endocrinology and Metabolism for serum TSH level in the first trimester of pregnancy was used as reference. TSH values above 2,5 mIU / L were considered high. First trimester aneuploidy screening test was performed and results were compared with TSH values. Then, the pregnancy process and outcome were followed up and the correlation with TSH was examined. Results: There was no statistically significant correlation between TSH values and PAPP-A, NT measurement and combined risk values of fetal aneuploidy test, in 250 pregnant women screened. Between TSH and BHCG, there was statistically poor negative correlation. Combined risk of first trimester aneuploidy test was found to be statistically lower in younger mothers, as expected. There was no statistically significant difference between TSH values and pregnancy complications (gestational diabetes, IUGR, preeclampsia) or pregnancy results (1st and 5th minute apgar score, birth weight, neonatal intensive care unit and need of c-section.) Conclusion: In our study with 250 pregnant women, first trimester TSH values were compared with fetal aneuploidy test results and pregnancy outcomes. As a result, no statistically significant difference was found.