Akıllı teknoloji ürünlerinin dijital reklamlarının çözümlenmesi
Smart technology products digital advertisements analysis
- Tez No: 658397
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Akıllı Teknoloji, Endüstri 4.0, Reklam, Dijital Reklam, Technology, Smart Technology, Industry 4.0, Advertising, Digital Advertising
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Teknolojinin tarihsel süreç içerisinde giderek gelişmesi ve internet teknolojisinin her geçen gün giderek artması insanlığın dijital dünyanın bir parçası haline gelmesini sağlamıştır. Günümüzde toplumlar hemen her alanda teknolojinin getirdiği yenilikler ve kolaylıklardan faydalanarak yaşayış tarzlarını şekillendirebilmekte ve gündelik iş rutinlerini düzen içerisinde gerçekleştirebilmektedirler. Teknolojik gelişmelerin etkili olduğu alanlar arasında reklamcılık da yer almaktadır. Reklam stratejileri ve teknikleri, teknolojik gelişmelerle uyumlu biçimde dönüşüm yaşamıştır. Bireylerin iletişim etkinliklerinin önemli bir kısmını internet ve sosyal medya mecralarında geçirmeleri sebebiyle, reklamcılık da mecra olarak dijital platformlara yönelmiştir. Dijital reklamcılık, günümüz piyasasında önemli bir yere sahiptir ve firmalar tarafından yoğun olarak tercih edilmektedir. Bu bağlamda tez çalışmasının birinci bölümünde; teknoloji ve önemi, teknolojinin dünyada ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi ve teknoloji, endüstri ve üretim ilişkileri ele alınarak akıllı teknolojiler, yapay zeka ve Endüstri 4.0 hakkında yapılan araştırma verileri sunulmuştur. Tezin ikinci bölümünde; reklam, reklamın önemi ve reklamcılığın tarihiyle, dijital reklamcılık konuları ele alınarak ulaşılan araştırma verilerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise; araştırma örneklemini oluşturan Apple şirketi hakkında elde edilen bilgiler ile bu markaya ait akıllı teknolojik ürünlerin dijital reklam ve tanıtım videoları çözümlenmiştir. Gerçekleştirilen analiz sonucunda erişilen veriler, reklam senaryoları, verilmek istenen mesajlar bağlamında dijital reklamların günümüzde firmalar açısından ne kadar önemli oldukları ve dijital reklama neden önem verilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Dijital reklamın sağladığı imkanlar ve fırsatlar geleneksel reklam yapış biçimleriyle kıyaslanarak ortaya çıkan sonuçlar incelenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The development of technology in the historical process and increasing internet technology day by day has enabled humanity to become a part of the digital world. Today, societies are the innovations brought by technology in almost every field and can shape their lifestyle by taking advantage of the facilities and they can perform their daily work routines in an orderly manner. Advertising is among the areas where technological developments are effective. Advertising strategies and techniques, have transformed in accordance with technological developments. Due to the fact that individuals spend a significant part of their communication activities on the internet and social media channels, advertising has also turned to digital platforms as a medium. Digital advertising has an important place in today's market and is highly preferred by companies. In this context in the first part of the thesis, technology and its importance, historical development of the technology in the world and Turkey and technology, industry and research data on smart technologies, artificial intelligence and Industry 4.0 were presented by discussing production relations. In the second part of the thesis; advertising, the importance of advertising and it includes research data obtained by dealing with the history of advertising and digital advertising issues. In the third part; the information obtained about the Apple company that constitutes the research sample and the digital advertising and promotional videos of the smart technology products of this brand were analyzed. Data accessed as a result of the analysis performed, advertising scenarios, in the context of the messages to be given the importance of digital ads for companies today and why digital advertising should be given importance were emphasized. Opportunities provided by digital advertising and the results obtained by comparing the opportunities with traditional advertising styles have been analyzed and interpreted.