Polikistik over sendromu tanısı alan hastalarda gebelik, prenatal tarama ve yenidoğan sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the obstetric, prenatal screening and neonatal results of the patients diagnosed with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 658486
- Danışmanlar: PROF. DR. YAPRAK ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Gebelik komplikasyonları, Prenatal tarama, Fenotip, Neonatal outcomes, obstetric outcomes, PCOS, phenotypes, predictors, pregnancy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
AMAÇ: Polikistik over sendromu (PKOS) kompleks hormonal bozukluklarla seyreden ve toplum sağlığını etkileyen bir sağlık sorunudur. Bu çalışmanın amacı PKOS tanısı alan hastalar ile sağlıklı bireylerin karşılaştırılıp bu metabolik ve hormonal bozuklukların gebelik dönemindeki sonuçlarını değerlendirmek; prenatal tarama ve yenidoğan dönemindeki verilerin kıyaslanarak risk artışı olup olmadığının belirlenmesidir. PKOS açısından değerlendirmelerin fenotiplere göre de kıyaslanması planlandı. MATERYAL VE METOD: Çalışmamız, prospektif karşılaştırmalı bir çalışmadır. PKOS ve Aile Planlaması polikliniklerine başvuran 18-39 yaş arası, Rotterdam kriterlerine göre PKOS tanısı almış 121 hasta ve kontrol grubu olarak 125 adet sağlıklı gönüllü kadını kapsamaktadır. PKOS tanısı konulmuş hastaların gebeliğe ilişkin erken doğum, prenatal kromozomal anöploidi taramasında kullanılan biyokimyasal ve ultrasonografik belirteçler, gestasyonel diyabetes mellitus (GDM), gebelikle ilişkili hipertansiyon, makrozomi, APGAR skorları, doğum sonrası yenidoğan yoğun bakım ihtiyacının olup olmadığı kaydedilmiş ve sağlıklı bireylerdeki gebelik sonuçlarıyla kıyaslanmıştır. PKOS ve kontrol grubu Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ve yaş bakımından eşleştirilmiştir. Tüm verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmıştır. Çalışmamız için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu (2011- KAEK - 19)' ndan onay alındı. BULGULAR: Çalışmamızda grupların yaş ortalamaları ve VKİ ölçümleri arasında istatistiksel olarak fark yoktu. GDM oranının PKOS grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü. Fenotipler içerisinde fenotip A'da yine GDM'nin arttığı belirlendi. Makrozomi oranı PKOS grubunda istatistiksel olarak anlamlı olmamakla birlikte yüksek, primer sezaryen (CS) oranı PKOS grubunda artmış bulundu. Klasik fenotipli PKOS grubunda hem intrauterin inseminasyon (IUI) hem de in vitro fertilizasyon (IVF) ihtiyacı kontrol ve diğer fenotip gruplarına göre yüksek bulundu. Erken gebelik kaybı açısından fenotip A ve D grubunda diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0,022; p0,05). SONUÇ: PKOS patofizyolojisi henüz net olarak aydınlatılamamıştır. PKOS'unda gebelikte kilo alımı, GDM oranlarında artış ve zincirleme mekanizma ile ilerleyen makrozomi ve sezaryen oranlarında artış dikkat çekicidir. Prekonsepsiyonel alınacak beslenme önlemleri, hastaların egzersiz konusunda bilgilendirilmesi, PKOS semptomlarının kontrolü gibi konulara dikkat edilmesi ile birlikte ilerleyen dönemlerde bu komplikasyonların azaltılabilmesi mümkün olabilir. Daha kapsamlı ve geniş populasyonlu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a complex hormonal imbalance affecting society health. The purpose of this study is to evaluate test results of metabolic and hormonal imbalances during pregnancy by comparing healthy individuals and patients with PCOS and to determine if risk increases or not by comparing prenatal screening test results and data during neonatal period. It is planned to compare the evaluations according to phenotypes in PCOS too. MATERIAL AND METHODS: The research is a prospective comparative study. This study covers 121 pregnant women diagnosed with PCOS according to Rotterdam criteria and 125 healthy pregnant women, having age range 18-39, who were admitted to PCOS and Family Planning Departments. Patients who are diagnosed with PCOS were recorded according to whether Pregnancy-related preterm delivery, prenatal chromosomal aneuploidy screening, biochemical and ultrasonographic markers, gestational diabetes mellitus (GDM), pregnancy-related hypertension, macrosomia, APGAR scores, postpartum neonatal intensive care needs and compared to results of healthy population . PCOS and control group were matched in Body Mass Index and age group. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 22.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, USA) was used for statistical analysis of all data. Study was approved by Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Zekai Tahir Burak Women's Health Research and Education Hospital Clinical Research Ethics Committee (2011- KAEK - 19) . RESULTS: In our study, there was no statistical difference between the average age of the groups and their BMI measurements. GDM ratio is found to be significantly higher in PCOS group. It is also observed that GDM has increased in phenotype A among the other phenotypes. The rate of primary cesarean (CS) increased in the PCOS group, while macrosomia level was high but not statistically significant in the PCOS group. Both IUI and IVF needs are found to be higher in classical phenotype PCOS group compared to control and other phenotype groups. In terms of early pregnancy loss, phenotype A and D groups were found to be statistically significant (p = 0.022; p 0.05). Finally, when the APGAR first and fifth minute scores were compared; PCOS group scores was found to be significantly lower compared to the babies in the control group, and the rate of need for incubator was noticeably high although not statistically meaningful when compared with control group babies (p = 0.051; p> 0.05 ). CONCLUSION: The pathophysiology of PCOS has not been clearly elucidated. Weight gain during pregnancy, increase in GDM rates, increase in macrosomia progressing through chain mechanism and increase in caesarean rates are remarkable for PCOS. It can be possible to reduce these complications in the future by paying attention to taking nutritional precautions preconceptionally, informing patients about exercise, and controlling PCOS symptoms. More comprehensive and large population involved studies are needed.