Pamuk (Gossypium hirsutum l.) da optimum sıra üzeri sıklığın belirlenmesi üzerine araştırmalar
- Tez No: 65849
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ HAZIM EMİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Gosspypium hirsutum L, Sıra Üzeri Sıklık, Ekonomik Analiz, Cotton (Gossypium hirsutum L), Intra-row spacing, Economic analysis
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
IV ÖZET PAMUK (Gossvpium hirsutum L.)'DA OPTİMUM SIRA ÜZERİ SIKLIĞIN BELİRLENMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ŞENTÜRK, İsmail Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Şükrü H. Enıiroğlu Şubat 1997, 57 sayfa Tarla denemeleri, 1992 ve 1993 yıllarında İzmir'in Tire ilçesine bağlı Kızılcahavlu köyünde Nazilli-84 (Gossvpium hirsutum L.) pamuk çeşidiyle yapılmıştır. Bu çalışmada iki farklı sulama dozu (840 ve 420 ton/da.) esas alınarak, iki ayrı deneme kurulmuştur. Denemelerde sıra arası mesafe 65 cm. 'de sabit tutulmuş, sıra üzeri mesafe varyantları ise 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 ve 40 cm. olarak ele alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre, en yüksek kütlü verimi 840 ton/da sulamada 25 cm. (340.9 kg/da.), 420 ton/da sulamada ise 15 cm. sıra üzeri sıklıkta (282.3 kg/da); en düşük kütlü verimi ise her iki sulama dozunda da 40 cm. sıra üzeri sıklıkta (840 ve 420 ton/da sulama dozlarında sırasıyla 298.8 ve 227.5 kg/da.) saptanmıştır. Her iki sulama dozunda sıra üzeri bitki sıklığı arttıkça bitki boyu, yandal sayısı, bitkide koza sayısı, koza kütlü ağırlığı, bitki başına kütlü verimi azalmış, birinci el kütlü oranı, çırçır lif randımanı, liflerin uzunluk, incelik, mukavemetleri, tohum içi (badem) yağ ve protein oranlarında dikkate değer bir fark ortaya çıkmamıştır. 840 ton/da sulamada tohum indeksi, 420 ton/da sulamada tohum iç oranı bakımından varyantlar arasında önemli fark göstermezken, 840 ton/da sulamada tohum iç oranı 1 5 cm, 420 ton/da sulamada tohum indeksi 10 cm sıra üzeri mesafelerde en yüksek bulunmuştur. 1995 yılı rakamlarına göre yapılan ekonomik analizlerde 840 ve 420 ton/da. sulama dozlarında en yüksek net gelir sırasıyla 25 cm. sıklıkta (5.796.674 T.L/da.) ve 15 cm. sıklıkta (5.050.735 T.L./da.) elde edilmiştir. En düşük net gelir ise, her iki sulama dozunda da 40 cm. sıra üzeri mesafe varyantında (840 ve 420 ton/da sulama dozlarında sırasıyla 4.304.554 ve 3.688.255 T.L./da.) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STUDIES ON DETERMINING THE OPTIMUM INTRA-ROW SPACING IN COTTON (Gossypium hirsutum L.) ŞENTÜRK, Ismail Doctoral Thesis, Departman of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. Şükrü H. Emiroğlu March 1997, 57 pages Field trials were conducted at the Kızılcahavlu village of Tire, İzmir in 1 992 and 1993. Nazilli 84 variety (Gossypium hirsutum L.) was used as material in all trials. Two different irrigation doses (840 and 420 ton/da.) were applied in two different experiments in order to increase the yield. The inter-row spacing was kept as a constant space while the intra-row spacings were 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 cm. to be able to determine the optimum plant density. The highest cotton yield, 340.9 kg./da. and 282.3 kg. /da. were obtained at 840 ton/da. irrigation with 25 cm intra row-spacing and 420 ton/da. irrigation with 15 cm., respectively. The lowest cotton yields, 298.8 and 227.5 kg./da., were obtained at both irrigation doses with 40 cm. intra-row spacings. At both irrigation doses, when the plant density in intra-row spacings was increased, the plant height, the number of branches, the number of bolls, boll yield and yield per plant were decreased and there were also no significant differences on first hand yield rate, lint length, thinness, resistance, seed oil and protein contents. Seed index and seed kernel rate at 840 ton/da. irrigation were not changed. Seed kernel rate and seed index had the highest values at the 840 ton/da. irrigation dose with 1 5 cm. and 420 ton/da. irrigation with 1 0 cm. intra-row spacings. Economic analysis applied showed that the highest net incomes (5.796.674 T.L./da.) were obtained at the 25 cm. and 15 cm. intra-row spacngs in both irrigation doses. The lowest incomes; 4.304.554 and 3.688.255 T.L./da. were determined in both irrigation doses with 40 cm. intra-row spacing.