Topraksız kültür şenliklerinden su kültürü ile ortam kültürünün sera domates yetiştiriciliğinde kaliteye etkileri
  1. Tez No: 65850
  2. Yazar: FATİH ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN SEVGİCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sera, domates, topraksız yetiştiricilik, ortam kültürü, su kültürü, kalite
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
IV ÖZET TOPRAKSIZ KÜLTÜR ŞEKİLLERİNDEN SU KÜLTÜRÜ İLE ORTAM KÜLTÜRÜNÜN SERA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KALİTEYE ETKİLERİ ŞEN, Fatih Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Ayten SEVGİCAN Temmuz 1996, 80 sayfa. Bu çalışma toraksız tarım şekillerinden su kültürü ile ortam kültürünün sera domates yetiştiriciliğinde kalite üzerine etkilerini saptamak amacı ile 1996 sonbaharında Tartes farım San. ve Tic. Ltd. Şirketi'ne ait cam serada yürütülmüştür. Denemede, su kültüründe akan su kültürünün kullanıldığı çalışmada 1 6 cm çaplı, 6 m uzunluğunda sert PVC borular, ortam kültüründe ise 3:1 oranında torf-perlit karışımı ve pomza ile doldurulmuş 8 litre hacimli siyah renk plastik kovalar kullanılmıştır. Çalışmada“Gökçe 191 F|”domates çeşidi kullanılmıştır. Bu çeşit geç sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde yetiştirilmeye uygundur. Çalışmada akan su kültürünün ve kova kültürünün meyve kalitesine etkisini saptayabilmek için ortalama meyve ağırlığı, ortalama meyve çapı, 1., 2. ve 3. sınıf meyve verimine ve sayısına ve toplam verim içindeki 1., 2. ve 3. sınıf meyve verimi yüzdelerine, suda çözünebilir toplam kuru maddeye, titre dilebilir asitliğe, meyve suyunda pH'sına, meyve suyunda EC'sine, meyve suyunda vitamin C içeriğine, meyve eti rengi, meyve eti sertliği, meyvede kuru madde miktarına bakılmıştır.Ortanı kültüründe yetiştirilen bitkilerin meyve suyunda SÇKM, EC, vitamin C, değerleri daha yüksek bulunmuştur. Meyvede kuru madde miktarının da daha yüksek olduğu saptanmıştır. Akan su kültürünün ise meyve ağırlığını arttırdığı belirlenmiştir. 1. sınıf meyve verimi ve meyve suyu pH'sı ile ilgili değerlerin akan su kültüründe yetiştirilen bitkilerden elde edilen meyvelerinde ponzadakilerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Torf-perlitte yetiştirilenler, aynı değerler bakımından, diğer ikisi arasında yer almıştır, karışımındakilerde ise bu ikisi arasında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT EFFECT OF WATER AND SUBSTRATE CULTURE ON FRUIT QUALITY OF TOMATOES GROW UNDER GREENHOUSE ŞEN, Fatih Msc in Agriculture Eng Supervisor: Prof. Dr. Ayten SEVGİCAN July 1997, 80 pages Present steadies were carried out to investigate the effect of hydroponic and substrate types of soilless culture on fruit quality of tomato variety“Gökçe 191 Fi”grown under greenhouse conditions during 1996-1997. Flowing water culture, a type of water culture was implied by using 6 meter long PVC pipes having a diameter of 16 cm. Pots filled with peat-perlite in a ratio of 3:1 and pumice were used as types of substrate culture. Quality characters like average fruit weight, average fruit diameter. 1st, 2nd, 3rd grade fruit yield, TDS and acidity percentage were determined. Fruits were also examined for fruit color, vitamin C content, fruit flesh firmness and dried matter. Results obtained indicated that TDS, EC value of juice, vitamin C and dried matter contents were higher in substrate culture as compare to flowing water culture while higher fruit weight was recorded in flowing water culture. First grade fruit yield and pH of fruit juice was highest in fruit grown by water flowing culture system, which was followed by peat-perlite and pumice culture. Keywords : Greenhouse, tomatoes, quality, substrate culture, water culture.