Ultraviyde ışınlarının zea mays l. bitkisinin kromozomları üzerindeki etkisi
Chromosomal effects of the ultraviolet rays on zea mays l. plant
- Tez No: 65848
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ GÜNNEHİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Zea mays L, mitoz, Ultraviyole (UV), kromozomal değişmeler, Zea mays L, mitosis, Ultraviolet (UV), Chromosome aberrations
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
IV ÖZET ULTRAVİYOLE IŞINLARININ Zea mays L. BİTKİSİNİN KROMOZOMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ŞİMŞEK, Aydan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabüim Dalı Tez Yöneticisi; Prof.Dr.Günnehir OĞUZ Mart 1997, 25 sayfa Bu çalışmada, tarım bitkilerinden Zea mays L. (Mısır)'ın tohumlarına, ultraviyole ışını uygulanması sonucu meydana gelebilecek kromozomal değişmeler araştırılmıştır. Zea mays L. (mısır) tohumlarına, 2650°A dalga boyundaki UV ışını 5 ve 7 dakika olmak üzere iki farklı süre ile uygulanmış ve UV ışını uygulanan tohumların çimlendirilerek, ışının mitotik etkileri bitkinin kök ucu meristem hücrelerinde incelenmiştir. Bu amaçla, bitkinin kök ucu meristem hücrelerinde, ezme preperat yöntemi ûe mitoz preperatlan hazırlanarak, kromozomlar asetokarmin boyası ile boyanmıştır. Mikroskop gözlemleri ile UV ışınının kromozomal etkileri belirlenerek, uygun hücrelerin mikrofotograflan çekilmiştir. İncelemeler sonucunda kromozom boylarında kısalma, kromatid ayrışmaları, kutup yerlerinde değişim ve kalgın (lagging) kromozomlar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHROMOSOMAL EFFECTS OF THE ULTRAVIOLET RAYS ON Zea mays L. PLANT ŞİMŞEK, Aydan MSc in Biology Department Supervisor: Prof.Dr.Günnehir O?UZ March 1997, 25 pages İn this research, ultraviolet rays were applied on the seeds of Zea mays L. (corn) plant and the possible chromosome aberrations were searched. 2650°A wavelengths of ultraviolet raya applied in two different periods as 5 and 7 minutes and UV applied seeds were germinated. Then mitotic effects of the rays on the meristem cells at the tip of the roots were searched. For this purpose by the squash technic and colored with acetocarmine dye. By studying under a microscope, the effects of UV rays were defined and taken microscopic photos. The result is: The length of the chromosomes were shortened, chromatid disjunction, pole changes and lagging chromosomes were determined.