Diş implantlarına yönelik zirkonya esaslı kompozitlerin geliştirilmesi ve karakterizasyonu
Development and characterization of zirconia based composites for dental implants
  1. Tez No: 658576
  2. Yazar: BİLAL SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Metalurji Mühendisliği, Bioengineering, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zirkonya, Y-TZP, Mg-PSZ, Biyomalzeme, Diş implantı, Zirconia, Y-TZP, Mg-PSZ, Biomaterial, Dental implant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Zirkonya malzemeler üstün özellikleriyle, başta dental uygulamalar olmak üzere insanların biyomalzeme olarak sıklıkla kullandığı seramik malzemedir. İnsanların yaşadığı herhangi bir kaza sonrası veya yaşlılık, hastalık gibi bir sebeple dişlerini kaybetmesi veya işleminin azalması nedeniyle çok eski yıllardan beri farklı biyomalzemeler kullanılmıştır. Dental uygulamalar içerisinde olan diş implantları için zirkonyanın kullanımı, gösterdiği yüksek mekanik özellikler ve biyouyumluluğu nedeniyle ideal bir malzeme olarak bilinmektedir. Dental uygulamalarda kullanılan zirkonyanın tetragonal-monoklinik faz dönüşümüyle hacimindeki değişim karakteristik bir özelliğidir. Saf zirkonyanın kullanımını engelleyen bu durum yüzünden, zirkonya farklı stabilize edici oksitler kullanılarak oda sıcaklığında stabil halde bulunmaları sağlanır. Bu çalışmada, zirkonyanın içerisine itriyum ( Y2O3) ilavesi ile stabilize edilen, yüksek sertlik gibi üstün mekanik özelliklere sahip Y-TZP ile üstün yüksek sıcaklık özellikleri gösterdiği bilinen Mg ile kısmen stabilize edilmiş Mg-PSZ kullanılmıştır. Tozlar belli oranlarda karıştırıldıktan sonra, kuru pres ve soğuk izostatik presleme (CIP) şekillendirilmiştir. Şekillendirme sonrası numuneler 1450-1500 °C sinterme sıcaklığı ve 1-2 saat sinterleme süresi kullanılarak numuneler hazırlanmıştır. Elde edilen numunelerin vickers sertlikleri, faz oranları, kırılma toklukları, sinterleme sonrası azalmaları, teorik yoğunlukları ve su emme oranları gibi özellikleri karakterize edilmiş, diş implantı olarak kullanabilecek kompozit malzemeye uygunluğu yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Zirconia materials, with their superıor propeıties, are ceramic materials that people use frequently as biomaterials notably for dental applications. For many years, different biomaterials have been used after any accident or due to the loss of teeth due to old age, illness or decrease in the functionality of tooth. Zirconia usage for dental implants is known as an ideal material because of its high mechanical properties and biocompatibility. The change in volume of zirconia used in dental applications with tetragonal-monoclinic phase transformation is a characteristic feature. Due to this situation which prevents the use of pure zirconia, zirconia is stabilized at room temperature by using different stabilizing oxides. in this study, into zirconia, Y-TZP which has high mechanical properties such as high hardness- stabilized with the addition of yttrium (Y203), Mg, which is known to have superioı· high temperature propeıties, and partially stabilized Mg-PSZ were used. After mixing the powders at certain rates, dry-press and cold isostatic pressing (CiP) are formed. After the forıning, the samples were prepared by using 1450-l 500°C sintering temperature and 1 -2 hours sintering time. The properties of the obtained samples such as Vickers hardness, phase rates, fracture toughness, post-sintering reduction, theoretical densities and water absorption rates were characterized and the suitability of the composite material which can be used as dental implant was interpreted.