Izmit seka sahil alanında spt ve masw ölçümlerindekidinamik parametrelerve arasındaki ilişkiler
  1. Tez No: 658622
  2. Yazar: GASIM YUSUBOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN YEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kayma Dalga Hızı, MASW, SPT-N, Standart Penetrasyon Test, Shear Wave Speed, MASW, SPT-N Standard Penetration Test
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmada, İzmit (Kocaeli Kongre Merkezi) sahil alanında yapılmış olan sondaj çalışmalarına bağlı olarak aynı ölçüm lokasyonlarında araziden alınmış kayma dalgası hızı MASW ölçüleri belirlenmiştir. Farklı derinliklerde yapılmış 5 adet sondaj çalışması sonucu Standart Penetrasyon Test (SPT) -N30 verileri belirlenilmiştir. Yapılmış sondaj çalışmalarının sonucu olarak bölgenin plastisitesi düşük kil ve silt' den ibaret olduğu kabul edilmiştir. Bu konuda farklı, zeminler için ampirik Kayma Dalgası Hız ilişkilerini tanımlamak için bir dizi çalışmalar yapılmıştır. Ampirik ilişkilerin bazıları düzeltilmemiş SPT darbe sayılarına Kramer (2011) bazıları ise Anbazhagan (2012) enerji düzeltmeli SPT darbe sayılarına dayanır. Bu çalışmada ise düzeltilmiş ve düzeltilmemiş SPT-N değerleri ile Kayma Dalgası Hızı arasında korelasyon katsayısı belirlenmiştir. Çalışma alanında alüvyon olmak üzere bir ana birim gözlenmiştir Kurtuluş(2009). Bu, çalışmada zemin tanımlanması ise alüvyon kil ve silt olarak kabul edilmiştir. Ampirik korelasyonda ise Kayma Dalga Hızı ile SPT- Ndarbe sayıları dikkate alınmıştır. Hangisi arasında Düzeltilmiş veya düzeltilmemiş SPT-N ile Kayma Dalgası Hızı arasındakı ilişki ve dinamik parametreler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, MASW measurements of shear wave velocity taken from the land in the same measurement locations were determined depending on the drilling studies carried out in the Izmit (Kocaeli Congress Center) coastal area. Standard Penetration Test (SPT) -N30 data was determined as a result of 5 drillings conducted at different depths. As a result of the drillings carried out, it was accepted that the region consists of clay and silt with low plasticity. In this regard, a number of studies have been conducted to define the empirical Shear Wave Velocity relationships for different soils. Some of the empirical relationships are based on uncorrected SPT pulses, while Kramer (2011) is based on Anbazhagan (2012) energy corrected SPT pulses. In this study, the correlation coefficient between corrected and uncorrected SPT-N values and Shear Wave Velocity was determined. A main unit, including alluvium, was observed in the study area. Kurtuluş (2009). In this study, the definition of soil was accepted as alluvial clay and silt. In empirical correlation, shear wave velocity and SPT-N pulse numbers are taken into consideration. The relationship between the corrected or uncorrected SPT-N and the Shear Wave Velocity and the dynamic parameters were determined.