Peygamber kıssaları bağlamında ülü'l-azm peygamberlerin benzeyen yönleri
Ülü'l azm prophets and common aspects
  1. Tez No: 658669
  2. Yazar: SÜMEYYE BETÜL EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Kıssa, Peygamber kıssaları, Ülü'l-Azm peygamberleri, Hz. Muhammed, Qur'an, Narrative, Stories of the prophets, Prophets of ülü'l- azm, Hz. Muhammad
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, peygamber kıssaları bağlamında, ülü'l-azm olarak anılan peygamberler ve ortak özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kıssa ve ülü'l-azm terimlerinin açıklanmasının ardından, bu peygamberlerin kimler olduğu ve bu ünvanı almalarının sebepleri ele alınmış; kıssalarından hareketle hayatlarına dair örneklerle ortak özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; kıssa kelimesi sözlük ve terim anlamı açısından ele alınıp Kur'an kıssaları ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde; Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hayatı ele alınmış, ülü'l-azm terimi kapsamında Kur'an'daki peygamber kıssalarının hangi surelerde geçtiği tespit edilmiştir. Üçüncü bölümde ise peygamber kıssaları bağlamında Hz. Nuh, Hz. İbrahim, Hz. Musa, Hz. İsa ve Hz. Muhammed'in (s.a.v.) benzeyen yönleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the prophets known as ülü'l-azm are examined in the context of their stories, highlighting their common characteristics. After explaining the terms 'story' and“ülü'l-azm,”the identities of these prophets and the reasons for them receiving this title are discussed. Furthermore, examples from their narratives are used to shed light on their lives. Our study consists of three chapters. In the first chapter, the term“story”is examined from both lexical and terminological perspectives, and general information about Qur'anic stories is provided. In the second chapter, the lives of Prophet Noah, Prophet Abraham, Prophet Moses, Prophet Jesus, and Prophet Muhammad (PBUH) are explored, identifying the Qur'anic surahs in which the stories of these prophets are mentioned in the context of the ülü'l-azm concept. In the third chapter, the similarities of Prophet Noah, Prophet Abraham, Prophet Moses, Prophet Jesus, and Prophet Muhammad (PBUH) are analyzed in the context of prophetic stories.