Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu'nun ilmi hayatı, milli kültür ve dil anlayışı
Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu's scientific life, national culture and language understanding
- Tez No: 658675
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEFA SALİH AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Social Stratification, Language Issue, Cooperatives, Cultural Nationalism, Turkish Folklore
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez, sosyal bilimler alanında önemli bir yere sahip olan Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu'nun ilim hayatı, dil ve milli kültür anlayışı üzerinde yapılan bir çalışmadır. Birçok bilim insanının önde gelenlerindendir. Bir milletin dil ve milli kültür anlayışı, o milletin bir sonraki kuşağına neler bıraktığı ve kendi milletinin tarihsel süreç içerisinde ne kadar milliyetçilik anlayışlarını korumuş ve benimsemişlerdir gibi birçok ilim sahası oluşturmaktadır. Günümüzde bu konular üzerinde de bilim insanlarımızın araştırmaları devam etmektedir. Bu çalışmada, Türk Sosyoloji tarihine fayda sağlayan Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu kimdir ve sosyoloji bilimine neler katmıştır? Duayen isimlerden olan Fındıkoğlu milli kültür anlayışı nasıldır? 1928-1930 dönemi harf inkılabıyla dil meselesini nasıl ele almıştır? Sosyoloji bilimine, dil meselesi konusunda nasıl bakış açıları kazandırmıştır? Kültürel faaliyetlerin korunması ve teşvik edilmesi konusunda nasıl bir yol izlemiş? Fındıkoğlu hakkında yapılan tez çalışmasında yukarıdaki sorular baz alınarak değerlendirilmiştir. Araştırma, Türkiye'de sosyolojik olarak ele alınan dil meselesi, folklor, sosyal tabakalaşma, kültür konuları ve kendi coğrafyasına katkı sağlayacak bilim insanlarına yol gösterici olacaktır. Anahtar Kavramlar: Sosyal Tabakalaşma, Dil Meselesi, Kooperatifçilik, Kültür Milliyetçiliği, Türk Folkloru.
Özet (Çeviri)
This thesis, which has an important place in the field of social sciences, Ord. prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu's scientific life is a study on his understanding of language and national culture. He is one of the leading scientists of many. A nation's understanding of language and national culture constitutes many fields of science, such as what that nation has left to the next generation, and how much nationalism their own nation has preserved and adopted in the historical process. Today, our scientists continue their research on these issues. In this study, who is Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, who contributed to the history of Turkish Sociology, and what did he contribute to the science of sociology? What is the understanding of national culture of Fındıkoğlu, one of the doyens? How did the 1928-1930 period deal with the language issue with the alphabet reform? What perspectives did he bring to the science of sociology on the issue of language? What kind of path did he follow in protecting and promoting cultural activities? The thesis about Fındıkoğlu was evaluated on the basis of the above questions. The research will guide the scientists who will contribute to the sociological issue of language, folklore, social stratification, cultural issues and their own geography in Turkey.