XVIII. asır şairi Ahmed Me'âbî Dîvânı (Metin-inceleme-dinî ve tasavvufî tahlil)
18th century poet Ahmed Me'âbî Divan (Text-examination-religious and sufism analysis)
  1. Tez No: 658715
  2. Yazar: YUNUS EMRE UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSRAFİL BABACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmed Me'âbî, Dîvân, Şiir, 18. yüzyıl, Halvetilik, Ahmed Me'âbî, Divan, Poetry, 18th century, Khalwatiyya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 406
Özet
Bu çalışma; Ahmed Me'âbî'nin Dîvânı'nından hareketle şairin hayatını, edebî şahsiyetini, şiirlerinin dinî ve tasavvufî tahlilini ve Dîvân'ın tenkitli metninin incelemesi üzerinedir. Me'âbî, XVIII. yüzyılda yaşamış mutasavvıf bir şairdir. Asıl adı Ahmed'dir. Kaynaklarda doğum tarihi geçmemektedir. Hayatı hakkında kısıtlı bilgiye sahip olduğumuz şair, H. 1213 (M. 1798-99) yılında Girit'in Kandiye şehrinde vebadan dolayı hayatını kaybetmiştir. Şair, Halvetî tarikatına mensup post sahibi bir şeyhtir. Ahmed Me'âbî'nin tespit edebildiğimiz dört eseri bulunmaktadır. Bunlar; Dîvân, Musaffâ, Terceme-i Ezhârü'l-Akdesiyye ve Hazarâtü'l-Hams Risalesi'dir. Tezimize konu olan Dîvân'ın tek nüshası Millet Kütüphanesi, Ali Emîrî Koleksiyonu Mütefferik Bölümü'nde 08024/02 numarada kayıtlıdır. Çalışmamız bu cilt üzerinden yapılmıştır. Ahmed Me'âbî'nin Dîvân'ı orta hacimli bir eserdir. Tarafımızdan hazırlanan eser 2 kaside, 136 gazel, 2 murabba, 3 muhammes ve 1 müseddes olmak üzere toplam 144 şiirden meydana gelmiştir. Eserin muhtevasında dinî ve tasavvufî söyleyişin ağırlıkta olduğu görülmektedir. Eser giriş ve dört ana bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında XVIII. yüzyılın Osmanlı ve Dîvân şiiri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Ahmed Me'âbî'nin hayatı ve edebî kişiliği hakkında elde edilen bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Dîvân'ın şekil, ahenk, dil ve üslup özellikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde Dîvân'ın dinî ve tasavvufî tahlili yapılmıştır. Son bölümde de Dîvân'ın nüsha özellikleri, metnin kuruluşunda dikkat edilen hususlar ve çeviri yazı metni bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work; It deals with the life of the poet, his literary personality, the religious and mystical analysis of his poems, and the analysis of the criticized text of Dîvân, based on the Dîvân of Ahmed Me'âbî. Me'âbî is a Sufi poet who lived in the 18th century. His real name is Ahmed. The date of birth is not mentioned in the sources. The poet, whose life we have limited knowledge, died in 1798-99 in the city of Heraklion in Crete due to the plague. The poet is a sheikh of the Halveti sect. There are four works of Ahmed Me'âbî that we can detect. These; Dîvân, Musaffâ, Terceme-i Ezhârü'l-Akdesiyye and Hazarâtü'l-Hams Treatise. The only copy of Dîvân, which is the subject of our thesis, is registered in Millet Library, Ali Emîrî Collection Mutefferik Department at 08024/02. Our study was conducted on this copy line. Ahmed Me'âbî's Dîvân is a medium volume work. The work prepared by us consists of 144 poems, including 2 qasidah, 136 ghazals, 2 murabba, 3 muhammes and 1 museddes. It is seen that the content of the work is dominated by religious and mystical discourse. The work consists of introduction and four main sections. In the introduction, information is given about the 18th century Ottoman and Divan poetry. In the first part, the information obtained about the life and literary personality of Ahmed Me'âbî is given. In the second part, the features of Divan's form, harmony, language and style are examined. In the third chapter, religious and mystical analysis of Dîvân has been made. In the last part, there are features of the copy of Dîvân, the points to be taken into consideration in the establishment of the text and the transcription text.