Sigorta sözleşmelerinin değişen şartlara uyarlanması
Adaptation of changing conditions in the insurance contracts
  1. Tez No: 658740
  2. Yazar: TAYFUN TÜRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YAVAŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Insurance, hardship, adaptation, adaptation of insurance contract, Aggravation of risk
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Taraflar, sigorta sözleşmelerinde mevcut şartların aynı kalması, bazı durumlarda bekleyemezler. Rizikonun ağırlaşması gibi bazı durumlarda hal böyledir. Tarafların öngöremediği, sonradan meydana gelen bu değişiklikler, 6098 sayılı kanunda aşırı ifa güçlüğü olarak ifade edilmiştir. Bu şartların çok değişik olması mümkündür. Sigorta sözleşmelerinde, daha sonradan meydana gelen bu durumlar, Borçlar hukuku anlamında nasıl inceleneceği konumuzda tartışılmıştır. Sigorta Kanun'unda mevcut olan 1451.madde bu konuda çeşitli görüşler sunmaktadır. Tarafların, daha sonra meydana gelen bir olayda, sigorta hukuku anlamında nasıl hareket edeceklerinin belirlenmesi önem arz eder. Bu önemli husus doktrinde tam anlamıyla bir inceleme konusu yapılmamıştır. Bu konuda, çeşitli tartışmaların mevcudiyeti, konunun daha da zorlaşmasına sebep olmaktadır. Kaldı ki, sigortacının bir tacir olması, değişen şartların çeşitli açılardan düşünülmesini gerektirir. Tezimiz, ilk kısımda değişen şartlar kavramının neler olduğunu ve sözleşme serbestisinin bu konuda nasıl ele alınması gerektiğini inceleyecektir. Burada, sözleşme serbestisi kavramı ile değişen şartlara hakim teorilerin incelenmesi önem arz eder. İkici bölümde, genel olarak, özel hukukta aşırı ifa güçlüğünün şartları incelemiştir. Bu şartlar, ileriki bölümlerde önem arz etmektedir. Üçüncü Bölüm, konumuzun sigorta hukuku açısından aşırı ifa güçlüğü kavramının nasıl uygulanacağını incelemektedir. Son olarak, tezimizin son kısmında aşırı ifa güçlüğünün şartları meydana geldiğinde, bunun hukuki sonuçları inceleme konusu yapılmıştır. Araştırmamızda sonuç olarak, aşırı ifa güçlüğü kavramının, sigorta hukukunda nasıl uygulanacağı tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler; Sigorta, aşırı ifa güçlüğü, uyarlama, sigortanın uyarlanması, rizikonun ağırlaşması
Özet (Çeviri)
The parties cannot expect that the existing conditions remain the same in insurance contracts, in some cases. This is the case in some cases, such as aggravation of the risk. These subsequent amendments, which the parties could not foresee, were expressed as excessive difficulty in Law No. 6098. It is possible that these conditions are very different. These subsequent situations in insurance contracts are discussed in our topic on how to examine the law of obligations. In Article 1451, which is available in the Insurance Law, provides various opinions on this matter. It is important to determine how the parties will act in terms of insurance law in an event that occurs later. This important issue has not been fully examined in the doctrine. The availability of various discussions on this subject makes the issue even more difficult. Moreover, the fact that the insurer is a trader requires that the changing conditions be considered from various angles. Our thesis will examine what is the concept of changing conditions in the first part and how the contract release should be handled in this regard. Here, it is important to examine the concept of freedom of contract and the theories that dominate changing conditions. In the second chapter, in general, the conditions of excessive performance difficulties in private law are examined. These conditions are important in the following sections. The Third Chapter examines how to apply the concept of excessive performance difficulty in terms of insurance law. Finally, when the conditions of excessive performance occur in the last part of our thesis, the legal consequences of this have been examined. In our study, as a result, how the concept of excessive performance will be applied in insurance law is discussed.