Kürkköyü (Sivrice)-Karakaya Baraj Gölü arasında Doğu Anadolu fayzonunun jeolojik özellikleri
The Tectonic characteristics of the east Anatolian fault zone between Kürkköy (Sivrice) and Karakaya Dam Lake
- Tez No: 65878
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sivrice ( Elazığ ), Maden Karmaşığı, metamortitler, Doğu Anadolu Fay Zonu, sintetik fay, şistozite, Anadolu Orojenik Fazı, Sivrice (Elaziğ), Maden Complex, Metamorphics, East Anatolian Fault Zone syntetic fault, schistosity, Anadolu Orogenic Phase
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KÜRKKÖY ( SİVRİCE ) - KARAKAYA BARAJ GÖLÜ ARASINDA DOĞU ANADOLU FAY ZONU'NUN JEOLOJİK ÖZELLİKLERİ Selamı GÜZEL Kırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı 1997, Sayfa: 61 İnceleme alanı Elazığ İli Sivrice İlçe Merkezi'nin 6 km. güneybatısında, yaklaşık 85 km2'lik bir alanı kapsamaktadır. Bölgede Permokarbonifer'den Kuvaterner'e kadar farklı kayaç türlerinden oluşan birimler yüzeylemektedir. Bu birimleri yaşlıdan gence doğru şöyle sıralayabiliriz; muskovitşist, paragnays, fıllit, kalkşist, mermer ve kuvarsitlerle temsil edilen Pütürge Melamorfilleri ( Karabonifer (?). Permiyen Triyas ) ; klinopiroksenli gabro, diyorit, diyabaz, bazalt ve andezitlerle temsil olunan Kömürhan Ofiyoliti ( Üst Kretase); çamurtaşları, daha yaşlı birimlere ait olistolitik bloklar, diyabaz, bazalt ve andezitlerle temsil olunan Maden Karmaşığı ( Orta liosen ); gevşek tutturulmuş çakıltaşı, kumtaşı ve kiltaşlarından oluşan Pliyo(?) - Kuvaterner yaşlı eski alüvyonlar ile ayrık kum, kil ve çakıllardan oluşan güncel alüvyonlardır Çalışma alanındaki önemli kırıldı yapılar; İspendere Bindirmesi, Değirmen Dere Fayı, Kürk Dere Fayı, Dörtbölük I ''ayı ve Doğanlar Fayı 'dır. İspendere Bindirmesi Kömürhan Ofıyolitleri'nin Maden Karmaşığı üzerine itilmesi ile oluşmuştur. Fay düzlemi yaklaşık D-B doğrultulu olup, düşük bir açıyla kuzeye doğru eğimlidir. Değirmen Dere Fayı inceleme alanını K60°D doğrultusunda kesip geçen sol yanal doğrultu atımlı bir fay olup, arazi verilerine göre fayın atımı 13krn dolayındadır. Değirmen Dere Fayı'na sintetikfay konumundaki Kürk Dere Fayı, 1,5 km' lik bir atıma sahip olup sol yanal atımlı bir faydır. Dörtbölük Fayı, dört adet fay ile dallanmaktadır. Bunlar Kırmızı 1 epe Fayı, Sulu Dere Fayı, Kaldırım Fayı ve Bum Dere Fayı 'dır. Dörtbölük Fayı ve Kırmızı Tepe Fayı'ında, hakim atım eğim atım olup, bu faylar da diğer faylar gibi doğrultu atımlı faylardır. Doğanlar Fayı, Fırat Nehri'ni yaklaşık 1,5 km sol yanal atımla öteleyen. Doğu Anadolu Fayı'na sintelik konumlu bir faydır. İnceleme alanında belirgin bir biçimdi', makroskopik olarak gözlemlenebildi şistozite, Pütürge Metamorlîtleri'ne ait muskovit şistlerde görülmüştür. İnceleme alanındaki birimlerden alınan çatlak duruşlarına ait ölçülerle yapılan doğrultu gül diyagramının yorumlanması ile, bölgenin KKD-GGB doğrultusunda bir sıkışmaya maruz kaldığı ve yöredeki tektonik yapıların bu sıkışma doğrultusu ile uyum sağladıkları görülmüştür. Alpin dağ oluşum hareketlerinin etkisinde kalan bölgede, slratigrafik olarak saptanabilen orojenik fazlar; Maden Karmaşığı ile Pütürge Metamoriitleri arasındaki uyumsuzluğu temsil eden Anadolu Orojenik Fazı ve Pliyo-Kuvaterner yaşlı çekeller ile daha yaşlı birimler arasındaki uyumsuzluğu temsil eden muhtemelen Sitriyen veya Attiken fazlarıdır. Çalışılan bölge ve yakın çevresinde ekonomik değerler açısından; tuğla-kiremit hammaddesi, kaynak suları ve inşaat malzemesi olarak zengin dere yatağı alüvyonlardan söz edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE TECTONIC CHARACTERISTICS OF THE EAST ANATOLIAN FAULT ZONE BETWEN KÜRKKÖY ( SİVRİCE) AND KARAKAYA DAM LAKE Selami GÜZEL Firat University Graduate School of Science and Technology Department, of Geological Engineering 1997, Page: 61 The investigated area İs located to the 6 km southwest of sivrice(Elaziğ) township and covers an area of about 85 km2. In the area, from Permo-Carhonifcrous to Qua-ternary different type of roks crop out. From old to young these arc; Carbonifcrous(?)-Perrnian Triassic Pütürge Metamorphics are represented by muscoviteschist, paragneiss, phyllite, calcschist, marble and guartzites;Upper Cretaceous Kömürhan Ophiolites consist of clinopyroxene gabbro, diorite, diabase, basalt and andesites; Middle Eocene Maden Complex is represented by mudstones; olistholitic blocks derived from older units; diabases, basalt and andesites; Plio-Qualcrnary alluvium consisting of poorly cemented conglomerates sandstones and claystoncs; and noncementcd sands, clays and gravels. The main structural features in the studied area arc, I spend ere Thrust, Değirmen Dere Fault, Kürk Dere Fault, Dörlbölük Fault and Doğanlar Fault. Ispendcrc Thrust had developed Kömürhan Ophiolites obduction toward Southern above The Maden Complex. The thrusting plane has K-W direction and a dip slightly toward North. Değirmen Dere Fault cuts a. left lateral strike-slip fault the investigated area by N60° E" direction ? throughout. Datpums of the area, are as that it has by 13 km of net slip. Kürk Dere Fault is a left lateral strike-slip fault has 1,5km of net slip and It is a syntetic fault in the Değirmen Dere Fault Zone. Dortboluk Fault is branch out four otherIV faults. IThese are Kirmizi Tepe Fault, Sulu Dere Fault, Kaldirim Fault and Bum Dere Fault. Dortboluk Fault and Kirmizi Tepc Fault has generally dip-slip however these faults are a strike-slip fault as others. Doğanlar Fault is a synlctic fault to Değirmen Dere Fault which cuts the Firat River and moves it by a 1,5 km of left lateral slip. Schistosity can be clearly seen in. maeroscalctc if the muscoviteschist beleong to Pütürge Metamorphites. Statistical evalutions of the directions of fractures using rose diagrams support the conclusions that the region was under compressional stress NNE-SSW and also directions of tectonical features support, this idea. In the studied area there are two oragenic phases. These are; Anadolu Oragenic Phase which is represented by the disconformity between Maden Complex and Pütürge Metamorphics and the other is probably Sitriyen or Attiken orogenic phase which is. represented by the disconformity between Plio - Quaternary units and the older formations. In the studied area and closer regions brick raw materials, spring waters, materials using in buildings for example river bed alluviums, have economically valuer.