Emet ve Çavdarhisar (Kütahya) neojen havzalarının stratigrafisi ve stratigrafik korelasyonu
The stratigraphy and the stratigraphic correlation of Emet and Çavdarhisar (Kütahya) neogene basins
  1. Tez No: 256107
  2. Yazar: MUHARREM GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Neojen, stratigrafi, korelasyon, Emet-Çavdarhisar, Neogene, stratigraphy, correlation, Emet-Çavdarhisar
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnceleme alanı, Emet Havzası'nın doğu kesimi ile Çavdarhisar Havzasının kuzeybatı bölümlerini kapsar. İki Neojen havzası yüksekçe bir eşikle birbirinden ayrılır.Çalışma alanındaki temel kaya birimlerini Sarıcasu ve Arıkayası formasyonları oluşturur. Paleozoyik yaşlı temel birimler üzerine açısal uyumsuzlukla gelen Neojen istifi, Erken Miyosen yaşlı Kürtköyü formasyonu ile başlar. Erken Miyosen çökelimi gölsel kireçtaşlarından oluşan Karbasan formasyonu ile sonlanır. Kısa bir zaman boşluğu ardından, tortullaşma erken Orta Miyosen yaşlı Kızılyar formasyonuyla devam eder. Emet ve Çavdarhisar havzalarının açılımını simgeleyen alüvyal birim, kendinden yaşlı diğer birimler üzerine uyumsuzlukla gelir. Çamurtaşı, çakıltaşı ve kumtaşı düzeylerinden oluşan Kızılyar formasyonu, Hisarcık formasyonu tarafından düşey geçişli üzerlenir. Başlıca gölsel kırıntılı çökellerle temsil edilen Hisarcık formasyonu, Emet Havzası'nın inceleme alanındaki bölümünde yer almaz. Baskın olarak çörtlü kireçtaşlarından yapılı Emet formasyonu ise her iki havzada genişçe yayılımlıdır. Birim, Hisarcık formasyonu üzerine düşey geçiş ilişkisiyle gelirken, aynı zamanda Kızılyar formasyonunu - eşiğin her iki yakasında - yanal geçişli olarak üstler. Emet formasyonunun çökelimi geç Orta Miyosen sonlarına kadar sürmüş olmalıdır. Neojen istifi, olası Geç Miyosen yaşlı Merkezşıhlar formasyonu ile son bulur. Yoğun aşınım süreçleri etkisinde kalan inceleme alanında, en genç çökelleri ise Kuvaterner yaşlı alüvyon oluşturur.
Özet (Çeviri)
The investigation area covers the eastern section of Emet Basin and the northwestern part of Çavdarhisar Basin. These two Neogene basins are seperated from each other with a high threshold.In the study area the Sarıcasu and Arıkayası formations form the basement rock units. The Neogene Sequence overlying the Paleozoic basement with an angular unconformity begins with the Early Miocene Kürtköyü formation. The Early Miocene sedimentation ends with the Karbasan formation, consisting of lacustrine limestones. The sedimentation continues with the Early-Middle Miocene Kızılyar formation. The alluvial unit indicating the opening of Emet and Çavdarhisar basins, and unconformably overlies the older units. The Kızılyar formation is transitionally overlain by the Hisarcık formation represented by the lacustrine clastic sediments. Hisarcık formation could not be observed in the study area in Emet Basin. The Emet formation mainly containing chert bearing limestones, has extensive distributions in both basins. This unit not only overlies the Hisarcık formation with a vertical transition, but also overlies the Kızılyar formation on both sides of the threshold, with a lateral transition. The Neogene sequence ceases with the Late Miocene Merkezşıhlar formation. The youngest unit in the study area is the Quaternary alluvial deposits.