Öğretmen adaylarının öğrenme stilleri ile akademik özgüvenleri arasındaki ilişki
Learning styles of teacher candidates relationship between academic freedoms
  1. Tez No: 658800
  2. Yazar: ZEYNEP KÜPELİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ALPASLAN SULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, aday, öğrenme, stil, akademik, özgüven
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kişiler arasındaki fiziksel ve psikolojik farklılıklar, öğrenme süreçlerinde de farklı aşamaları ve çeşitlilikleri beraberinde getirmektedir. Bu hususta en önemli kavramlardan bir tanesi, öğrenme stilleridir. Öğrenme stili; bir kişinin, yeni bir konu ile karşı karşıya kalması durumunda, ilgili konuya ilişkin bilgileri alma, işleme, bellekte muhafaza etme ve karşı taraflara aktarma süreçlerindeki genel durumları anlatan bir kavramdır. Sürekli öğrenme aşamasında bulunan kişilerin farklı öğrenme stilleri olduğu için; öğrenme şartlarında algılama, etki etme ve tepki biçimleri de farklı olabilmektedir. Öğrenme stilleri, öğrencilerin öğrenme süreçlerini doğrudan etkilediği için, öğretmenler, bu konuya genel değil de, özel olarak, bir başka deyişle, öğrenci perspektifinde yaklaşmalılardır. Bu şekilde bir yaklaşım, öğrencilerin daha sezgisel bir şekilde hareket etmelerini sağlar. Bir diğer artı tarafı da, öğrencilerin, teorik olarak edindikleri bilgileri, yaşam içerisinde de doğrudan ya da dolaylı biçimlerde uygulayabilmeleridir. Öğrenme stilleri, öğrencilerin okul başarılarına direkt etki eder. Bu bağlamda, akademik özgüvenin, pek çok eğitim kurumu tarafından önemsenmesi gereken bir olgu olduğunu belirtmek gerekmektedir. Öğrencilerin, okullarında başarılı olmaları, hem mevcut hayatlarına hem de gelecekteki hayatlarına maddi-manevi önemli katkılar sağlamaktadır. Bunun için, özellikle ilköğretimde öğrencilere, amaçladıkları başarıyı ne şekilde ve hangi öğrenme stilleri ile anlatmak epey önemlidir. İşte bu noktada öğretmenlere pek çok görev düşer. Öğrenme stilleri, akademik özgüvenin tek belirleyicisi olmasa da, doğrudan ya da dolaylı biçimlerde tesir etme özelliğine sahip olan bir etmendir. Bu araştırmada, öğretmen adaylarının öğrenme stilleri ile akademik özgüvenleri arasındaki ilişki durumu analiz edilmiştir. Çalışma, ilgili gruplar arasındaki farklılıkların nedenlerini koşullar bazında ele alan bir sebepsel karşılaştırma biçimine uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Öğrenme stilleri itibariyle öğretmen adaylarının akademik özgüvenlerindeki genel değişimi ölçmek amacı ile varyans analizi uygulanmıştır. Öğretmen adaylarının öğrenme stillerini tespit edebilmek için,“Kolb Öğrenme Stilleri Envanteri”uygulanmıştır. Çalışma neticesinde, öğretmen adaylarının öğrenme stilleri ile akademik özgüvenleri arasında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the biological and spiritual differences between individuals, learning processes vary. One of the main factors in this regard is the learning styles. Learning style; the moment when the person is faced with fresh information, it is a concept describing the special changes in the alternatives of receiving, processing, storing, and transmitting the connected information. Since the learning individuals have different learning styles; in learning conditions, reasoning, interaction, and reflex patterns may differ. Since learning styles differentiate students' learning options, identifying the learning styles of their students for educators will enable them to evaluate their demands more carefully while describing and practicing learning operations. Learning styles are a concept that directly affects students' school achievements, and scientific self-confidence is one of the primary duties of many educational institutions and schools. The success of the demands in the school affects their lives either directly or indirectly. Since starting school, it is important to tell the students, who have faced their success, and the students who encounter the most homework they need to strive for, and how they can achieve their success. Learning styles, although not the sole determinant of scientific self-confidence, are enormous factors. In this study, the relationship between teacher candidates' learning styles and their academic selfesteem was analyzed. The study was arranged in a way that would suit the excuses and status of the changes between the clusters and the exemplary comparison form aimed at detecting without any influence on the specifications and the participants. According to the learning styles, variance analysis was applied to measure the alteration in the academic self-esteem of teacher candidates. In order to determine the learning styles,“Kolb Learning Styles Breakdown”was applied. As a result of the study, it was determined that the preservice teachers' scientific self-esteem was different in terms of their learning styles. In the analysis carried out in line with the goal of determining the main starting point of the distinction, it was seen that the distinction was caused by the fact that the success of the differentiating learning style was greater than the learning style that changed.