Die erziehungs- und familienkritik im Roman 'Jakob der Lügner' von Jurek Becker
Jurek Becker'in Jakob der Lügner romanındaki eğitim ve aile eleştirisi / The education and family critic in the novel'Jakob the Liar' by Jurek Becker
- Tez No: 658805
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TEPEBAŞILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, German Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile ve Eğitim Eleştirisi, Nazi Dönemi, Yahudi, Masal, Yalan, Jakob der Lügner, critic of family and education, nazi era, jew, folk story, lie, Jacob the liar
- Yıl: 2020
- Dil: Almanca
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Jurek Becker'in yalın ve dokunaklı bir üslupla kaleme aldığı Jakob der Lügner adlı romanı tarihin en acı ve en kanlı soykırımına bizleri de şahit tutmaktadır. Yalanla umut arasındaki bağı çok güzel bir şekilde okuyucuya aktaran bu roman bizlerin de bu masum yalana olan bakış açımızı tamamen değiştirecektir. Bu çalışmada Jurek Becker'in Jakob der Lügner adlı romanındaki aile ve eğitim yapısı romandan örneklerle analiz edilmeye çalışılmış bunun üzerine eleştiriler yapılmış ardından bu eleştiriler bir sonuca bağlanmaya çalışılmıştır. Bütün bu süreçte yazarın romanda kaleme aldığı periyot da göz ardı edilmemiştir. Nazi döneminin tarihsel arka planları da bu bağlamda irdelenmiştir. Çalışmanın ilerleyen bölümünün konusunu ise insanların aile–eğitim hayatlarına, kişilik özelliklerine ve hatta ruh hallerine bile etki eden bu baskı döneminin olumsuz etkileri oluşturmaktadır. Öyle bir baskı döneminden söz etmekteyiz ki insanlar eğitim alma konusunda sıkıntılar yaşamakta, aile içinde ve aile kurma konusunda büyük sorunlar yaşamaktadır. Bunlar ise sosyal bir kaosa sebebiyet vermektedir. Romanda aile yapısı incelendiğinde çekirdek ve ataerkil ailelerin varlığı dikkat çekmektedir. Hedefimiz ise romandaki bazı aile örneklerinden yola çıkarak bu ailelerin aileye bakış açılarını tespit edebilmektir. Aynı şekilde romandaki eğitim üzerine bahsedecek olursak formal eğitimin noksanlığı bizlerin dikkatini cezbetmektedir. Buna karşın informal ve ilkel eğitimde yeri olan masallar kısmen de olsa bizlerin çalışma sahasını oluşturacaktır. Bu yöntemlerle romandaki aile ve eğitim üzerine fikirler ve yorumlar üretilecektir.
Özet (Çeviri)
Jurek Becker's novel“Jakob der Lügner”written with a modest and touching style is making us witnesses to histories most painfull and bloody holocaust. This novel is showing the readers the connection between lies and hope in a beautiful way and this completely changes our ways of seeing this innocent lie. In this study Jurek Becker's Jakob der Lügner's educational and family structure is analysed via example and is criticed and later on attempted to connect to an outcome. With all this the period this all is occuring is not overlooked. The historical background of the nazi era is also addressed. The topic of the study focusses later on the negative effects to familyeducation life, personality and even mental states of peoples in this era of oppression. We are talking about such an era that people couldn't get education easily, people couldn't start their own families or families domestically had their problems with them. This all brought social chaos. The novel highlights the existence of core and patriarchal families. Our aim is to identify the point of view of some families on the establishment of family. Also if we look at the education in the novel we see that there is a lack of formal education. And with this we see that informal and primal education seen in folk stories has become a partial study area for us. With this we can interpret the thoughts in the novel about family and education.