İsmail Hakkı Bursevî'nin gazellerinin redif kelimeler bağlamında incelenmesi
Surveying of İsmail Hakkı Bursevi's ghazals in the context of redif words
- Tez No: 658839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGEHAN UÇAN EKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Şiiri, İsmail Hakkı Bursevî, Gazel, Âhenk Unsurları, Redif, Classical Turkish Poetry, İsmail Hakkı Bursevi, Ghazal, Elements of harmony, Redif
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Yüzyılların kültürünü bünyesinde barındıran edebî ve dinî bir gelenekten beslenen Klâsik Türk şiiri, âhenkle birleşerek şaire ifade üstünlüğü kazandırır. Klâsik Türk şairi âhenk unsurlarından yararlanarak, dil ve üslûbuyla şiirinde derin anlamlar, renkli söyleyişler, mânâlı ifadeler ortaya çıkarır. Klâsik Türk şiirinin söylendiği dönemden günümüze kadar geçen zaman dilimindeki kopuşu engellemek ve şairin hissiyatını daha iyi anlayabilmek amacıyla da söz konusu olan şiirin çözümlenmesi gerekir. Şiirin mihenk taşı olan redif de şairin dilinin, üslûbunun, psikolojisinin, hayatının, yaşadığı devrin anlaşılmasında anahtar görevi üstlenir. Şair, şiirin iskeletini oluşturan redifle his ve hayal dünyasını, duygu ve düşüncelerini, insana ve topluma bakış açısını şiirin tümüne yansıtır. Bu çalışmada 18. yüzyıl şairlerinden İsmail Hakkı Bursevî'nin gazelleri redif kelimeler bağlamında incelenecektir. Çalışmanın evrenini Klâsik Türk şiiri, örneklemini ise 18. yüzyıl şairi olan İsmail Hakkı Bursevî'nin gazellerinin redifleri teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
Fed by a literary and religious tradition that includes the culture of centuries, Classical Turkish poetry combines with elements of harmony and gives the poet a superiority of expression. Classical Turkish poet, the taking advantage of harmony's elements, reveals deep meanings, colorful sayings and meaningful expressions in his or her poetry with her language and style. The poem in question must be analyzed in order to prevent the break in the period from the time when the classical Turkish poetry is sung and to understand the poet's feeling better. Redif, which is the cornerstone of poetry, also plays a key role in understanding the poet's language, style, psychology, life and age. The poet reflects the world of feelings and dreams, his or her feelings and thoughts, her perspective on people and society, with the redif that forms the skeleton of the poem. In this study, ghazals of İsmail Hakkı Bursevi, one of the 18th century poets, will be examined in the context of redif words. The universe of the study will be Classical Turkish poetry and its sample will be the redifs of the ghazals of İsmail Hakkı Bursevi, the 18th century poet.