İbram Erdem'in hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde bir inceleme
A study on Ibram Erdem's life, art and works
  1. Tez No: 658868
  2. Yazar: MELTEM BAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbram Erdem, Şair, Yazar, Toplumcu Gerçekçi Kuşak, İbram Erdem, Poetrist, Writer, Socialist Realistic Generation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
İbram Erdem, 1970 toplumcu gerçekçi kuşağında yer alır. Çok yönlü olan sanatçı roman, hikâye, şiir, inceleme, deneme gibi birçok türde yapıta sahiptir. Üç bölümden oluşan bu çalışma İbram Erdem'in hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde bir incelemeyi kapsamaktadır. Yazarın roman ve hikâyeleri materyal unsurlarına göre incelenirken, hikâyeler ayrıca tematik yönden sınıflandırılmış ve hikâyelerin materyal unsurlarına göre şeması oluşturulmuştur. Çalışmada Erdem'in şiirlerinin kaynağı, şiir anlayışı, dil ve üslup özellikleri de incelenmiştir. Şiir kitapları değerlendirmeye tabi tutulurken, şiirleri muhteva açısından çeşitli başlıklar altında değerlendirilmiştir. İbram Erdem'in eserleri dışında dergi, gazete ve sanal kaynaklara da başvurularak yazarın hayatı, sanatı ve eserleri bir bütün olarak verilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonunda Erdem'in 1970 toplumcu gerçekçi kuşağın üyelerinden biri olduğu görülürken İbram Erdem'in hayatı-sanatı-eserleri üçgeninde Türk edebiyatındaki yeri ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ibram Erdem is among the 1970 socialist realistic generation. The versatile artist is novel, story, poetry, review, essay, etc. it has many types of structures. This study, consisting of three parts, includes an examination of Ibram Erdem's life, art and works. While the novels and stories of the author are examined according to the material elements, the stories are also classified thematically and the schemes of the stories are created according to the material elements. In the study, the source of Erdem's poems, poetry understanding, language and style features were also examined. While the poetry books were evaluated, his poems were evaluated under various titles in terms of content. Apart from the works of Ibram Erdem, it is aimed to art and works of the writer's life as a whole by applying to magazines, newspapers and virtual resources. At the end of the study, while Erdem was seen as one of the members of the 1970 socialist realistic generation, it was tried to express the place of Ibram Erdem in Turkish literature in the triangle of life-art-works.