Yön dergisinde (1961-1967) edebiyat üzerinde bir inceleme
An analysis on literature in Yön magazine (1961-1967)
- Tez No: 658869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yön dergisi, edebiyat, şiir, tartışma, Yön magazine, literature, poem, discussion
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
Yön dergisinin ilk sayısı 20 Aralık 1961'de yayımlanmıştır. 5 Haziran 1963 tarihli 77. sayısından sonra Prof. Bahri Savcı'nın bir kitabındaki yazısının yayımlanması gerekçe gösterilerek kapatılmıştır. Dergi, 25 Eylül 1964'te yeniden yayımlanmaya devam etmiştir. 30 Haziran 1967 tarihli 222. sayısıyla ise yayın hayatına son vermiştir. 1960'lı yılların önemli bir siyasi yayın organı olan dergi, edebî metinler bakımından oldukça zengindir. Dergide edebî türlerin yanında, farklı metinlerde toplumcu gerekçi sanat ve İkinci Yeni şiiri gibi konular da ön plana çıkar. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Yön dergisinin genel özellikleri ve sanat sayfası hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde ise dergideki şiir, hikâye, deneme, eleştiri vb. edebî metinlerin incelemesi yapılmıştır. İkinci bölümde dergideki edebî metinlerle birlikte sanatçılar tarafından kaleme alınan yazıların açıklamalı dizinine yer verilmiştir. Yön dergisinde Türk edebiyatının önemli pek çok ismini görmek mümkündür. Dergide edebî türlerle ilgili yapılan tanıtım ve tartışmalar, toplumcu sanatla ilgili metinlerin yanında kitap sansürü ve yazarların tutuklanması gibi konularda da metinler görmek mümkündür.“Yön Dergisi'nde (1961-1967) Edebiyat Üzerinde Bir İnceleme”adlı bu çalışmada Yön dergisindeki edebî metinler ele alınarak incelenmiştir. Çalışmada derginin edebiyat alanındaki varlığını ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The first issue of the Yön magazine was published at 20th December 1961. After its 77. issue of 5th June 1963 Prof. Bahri Savcı's article in one of his books was closed on the grounds that it was published. The magazine, that continued to be published again on 25th September 1964.The magazine ended its publication life with its 222. issue dated 30th June 1967. The magazine, which was an important political publication of the 1960s., is rich in literary texts. Besides literary genres in the magazine, subjects such as socialist justification art and İkinci Yeni poetry come to the fore in different texts. The study consists of an introduction part and two additional parts. At the introduction, it is informed about the general features of Yön magazine and its art page. At the first part, the observation of the literary texts of the magazine such as poem, story, essay, critical review has been done. At the second part, the annotated index of the articles that have been written by literati was included with the literary texts of the magazine. It is possible to see so many important names of Turkish Literature in the Yön magazine. Besides that, it is also possible to see some subjects like arguments and promotions about literary genre, the articles related to socialist art, censor of books and arrestment of writers. At the study that named as“An Analysis on Literature in Yön Magazine (1961-1967)”, the articles of the Yön magazine has been observed. The purpose of the study is revealing the existance of the magazine at the literature field.