Aile merkezli bakımın maternal bağlanma ile ilişkisinin incelenmesi
Investigate the relation of fami̇ly centered care wi̇th maternal attachment
  1. Tez No: 658895
  2. Yazar: YASEMİN TALİPĞOLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİGEN IŞIK ESENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Bağlanma, Aile Merkezli Bakım, Hemşirelik, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Neonatal, Attachment, Family Centered Care, Nursing, Neonatal Intensive Care Unit
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, anne ile bebek arasında oluşan bağlanma durumunun aile merkezli bakım ile ilişkisini incelemek amacıyla kontrollü olarak yapılmıştır.Çalışmaya Nisan-Haziran 2012 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan 30 birinci düzey bebeğin annesi ile Temmuz-Ağustos 2012 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan 30 birinci düzey bebeğin annesi katılmıştır.Veriler Sosyo-demografik Veri Formu ve Maternal Bağlanma Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 11.5 programı kullanılarak Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis H-Testi ile değerlendirilmiştir.Araştırmanın sonucunda; aile merkezli bakım uygulanan merkezdeki annelerin maternal bağlanma puan ortalamaları, aile merkezli bakım uygulanmayan merkezdeki annelerin maternal bağlanma puan ortalamalarından yüksek çıkmıştır.Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde bakımın aile merkezli olarak verilmesi anne bebek arasındaki bağın kurulabilmesine yardım edebilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out as an experimental study in order to search the relations between maternal attachment and family centered care. The population of this study consists of the mothers of first-level 30 babies that hospitalized at Mersin University Neonatal Intensive Care Unit between April ? June 2012 and the mothers of first-level 30 babies that hospitalized at Çukurova University Balcalı Hospital Neonatal Intensive Care Unit between July- August 2012.The data was collected by using Socio-demographic Data Form and Maternal Attachment Scale. Obtained data was assessed by Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis H-Test by using SPSS for Windows 11.5 program in computer.In the results of the study; Maternal Attachment Score Averages of mothers in the center that applied to family-centered care was higher than the Maternal Attachment Score Averages of mothers in the center that not apply to family-centered care.Providing family-centered care in neonatal intensive care units can help establish the link between mother-infant.