Yeni nesil üniversite kurgusunda teknoloji transfer ofislerinin rolünün incelenmesi: Ata Teknoloji Transfer Ofisi örneği
An investigation of the role of technology transfer offices in the new generation university setup: Ata Technology Transfer Office example
  1. Tez No: 658905
  2. Yazar: BÜŞRA ÇOMAKLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİT SİNAN ATİLGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, teknoloji transferi, yeni nesil üniversite, teknoloji transfer ofisi, Technology, technology transfer, next generation university, technology transfer office
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı; yeni nesil üniversite yapılanmalarında teknoloji transfer ofislerinin konumunun incelenmesidir. Bu kapsamda Atatürk Üniversitesi'nin Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesinde ATA Teknoloji Transfer Ofisinin konumu değerlendirilmiştir. Bu çalışmada Teknoloji transfer ofislerinin üniversiteler açısından nasıl bir konumda olması gerektiği, üniversitelere nasıl katkılar sundukları, bu katkıların çıktıların nasıl olduğuyla ilgili bilgilere ulaşılabilmektedir. Bu çalışmanın önemi; yeni kurulacak üniversitelerin vizyonlarını belirlerken önem vermesi gereken noktalar, teknoloji transfer ofislerini üniversitelerinin neresinde konumlandıracaklarını, üniversite hedeflerinin gerçekleştirilmesinde teknoloji transfer ofislerinin yeri gibi konular hakkında ışık tutabilecek bir çalışma olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada nitel araştırma yönteminden faydalanılmış ve nitel araştırma desenlerinden“olgu bilim (fenomenoloji) deseni”esas alınmıştır. Nitel veriler çalışma konusuyla ilgisi olan kişilerle“görüşme”tekniği kullanılarak elde edilmiş ve görüşme yöntemindeki veriler“betimsel içerik analizi”yoluyla analiz edilmiştir. Çalışmanın amacına uygun olması için örneklem kısmını hem ATA Teknoloji Transfer Ofisi hakkında bilgisi olan hem de yeni nesil üniversite dönüşümü hakkında bilgisi olan katılımcılar oluşturmaktadır. ATA TTO'nun yeni nesil üniversite dönüşümüne katkısı ile ilgili olarak genelden özele olacak şekilde katılımcıların anlayabileceği biçimde tasarlanarak 8 soru hazırlanmıştır. Toplam 12 katılımcı ile görüşme yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda ATA TTO' nun ortaya koyduğu faaliyetlerin Atatürk Üniversitesi'nin Yeni Üniversite Modeli 'ne dönüşüm sürecini hızlandırdığı ve sürece oldukça fazla katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; It is to examine the position of technology transfer offices in the new generation university structures. In this context, the position of ATA Technology Transfer Office in Atatürk University's New Generation University Design and Transformation Project has been evaluated. In this study, information about how technology transfer offices should be in terms of universities, how they contribute to universities, how these contributions are outcomes can be obtained. The importance of this study; It is considered as a study that can shed light on issues such as the points that should be given importance while determining the visions of new universities, where they will locate technology transfer offices in their universities, and the place of technology transfer offices in achieving university goals. Qualitative research method was used in the study and“phenomenology pattern”was taken as a basis from qualitative research designs. Qualitative data were obtained using the“interview”technique with people who are interested in the subject of the study, and the data in the interview method were analyzed through“descriptive content analysis”. In order to be suitable for the purpose of the study, the sample part consists of the participants who have knowledge about the ATA Technology Transfer Office and have knowledge about the new generation university transformation. Regarding the contribution of ATA TTO to the transformation of the new generation university, 8 questions were prepared from general to specific, designed to be understood by the participants. A total of 12 participants were interviewed. As a result of the study, it has been determined that the activities of ATA TTO accelerated the transformation process of Atatürk University to the New University Model and contributed a lot to the process.