Discharge growth over a polluted insulation
- Tez No: 9601
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RUMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İzolatör, kirlenme, ark yayılimi, atlama, Insulator, pollution, discharge growth, flashover Science
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET KÎRLÎ İZOLE YÜZEYLERDE DEŞARJ YAYILIMI GÜNAY, N. ÇETİN Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Böl. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Rumeli Mayıs 1990, 71 Sayfa Yüksek gerilim izolatörleri üzerinde biriken kir tabakası nemli şartlarda kaçak akımların oluşmasına sebep olmaktadır. Kaçak akımlar nedeniyle izolatör kir tabakası direncinde açığa çıkan enerji yüksek dirençli kuru bölgeler oluşturmakta ve bu bölgeler boyunca deşarjlar meydana gel mektedir. Bu bölgeler üzerinde tutuşan deşarjlar genellikle sönmekte, bazen izolatörün tüm yüzeyine yayılarak atlamalara dolayısıyla enerjinin kesilmesine sebep olmaktadır. Bu çalışmada kirli izole bir yüzeyde atlama olayının nasıl meydana geldiği kısaca gözden geçirildikten sonra, bu yüzeylerdeki deşarj yayılımı teorik ve deneysel olarak incelenmiştir. Teorik çalışmaları desteklemek amacı ile bir su kolonu modeli kullanılmıştır. Ark gradyanı ile effektif (kir) gradyan farkının ark yayilimı, dolayısıyla atlamayı kontrol eden en önemli faktör olduğu sonucuna varılmıştır. Uygulanan geriliminzaman ile değişimi (bu çalışma ile ilk kez göz önüne alın mıştır), seri kir bölgesi direncinin enerji bağımlılığı ve bunun yüzey üzerindeki dağılımının deşarjın yayilimmda diğer önemli faktörler olduğu görülmüştür. Akış debisi V = 12.5 cm3/sec, birim uzunluk direnci r0 = 22 kS2/cm ve uzunluğu 1 < L < 7cm olan su kolonlarının, alternatif, + doğru ve +. 1/50 darbe gerilimleri altında atlama gerilimleri ölçülmüştür. Aynı su sütunu için, değişik polarite ve gerilim biçiminde farklı atlama gerilimleri gözlenmiştir. Bir deşarj in ucundaki iletken bir bandın deşarj yayılimını durduracağı teorik sonucu, bir su jeti içine yerleştirilen izole bir iletken telle deneysel olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISCHARGE GROWTH OVER A POLLUTED INSULATION GÜNAY, N. ÇETÎN M.Sc. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Rumeli May 1990, 71 pages The presence of moisture on polluted high voltage insulators results in leakage current. The dissipated energy in the pollution layer caused by the leakage current pro duces high resistance dry-bands and discharge5 across these regions. The discharges usually extinguish, but sometimes develop into a complete flashover interrupting the energy supply. In this thesis, the mechanism of pollution flashover has been briefly described and discharge growth over a polluted insulation has been theoretically and experimental ly investigated. A water column model has been used to illustrate the theoretical predictions. It has been found that the difference between the discharge and the effective pollution voltage gradients was the main factor controlling the discharge growth over a polluted insulation surface. Time variation of the applied 111voltage which has been first time considered in the analysis and heat dependence of the pollution layer resistance and its distribution over the surface had also significant effects on the discharge propagation. The flashover voltages of water columns having lengths lcm < L < 7cm, initial unit length resistance r0 = 22 k£2/cm and rate of flow ?r = 12.5 cm3/sec have been measured under AC, positive and negative DC and 1/50 impulse applied voltages. For the same water column, different flashover voltages have been measured for different form and polarity of the applied voltage. The theoretical conclusion that a conducting band at the discharge root could stop its exten sion has been demonstrated by inserting an isolated metal wire inside the water column.