Spor lisesi ile güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin çoklu zeka alanları ile problem çözme becerilerinin belirlenmesi
Determination of problem solving skills of sports high school and fine arts high school students with multiple intelligence areas
  1. Tez No: 659002
  2. Yazar: OĞUZHAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YEŞİM KARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka, Çoklu Zeka Kuramı, Problem Çözme, Multiple Intelligence, Multiple Intelligence Theory, Problem Solving
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada lise öğrencilerinin çoklu zeka alanları ve problem çözme becerilerini araştırmak ve spor liseleri ile güzel sanatlar lisesindeki öğrencileri bu doğrultuda karşılaştırmak amaç edinilmektedir. Farklı liselerde eğitim gören öğrencilerin çoklu zeka alanları açısından farklılıklarını ortaya koymak araştırmanın temel olgusunu oluşturmaktadır. Gardner çoklu zeka kuramında öğrencilerin zeka alanlarını sözel-dilsel, mantıksal-matematiksel, görsel-uzamsal, bedensel-kinestetik, sosyal-içsel, müziksel- ritmik ve doğa zekası olarak sekiz farklı bölüme değinmiştir. Bu kurama göre, öğrenme ve bilgiyi işleyerek kullanma, problem çözme durumlarında bu farklı sekiz alanın öğrencilere yol gösterici bir araç olduğu belirtilmektedir. Öğrencilerin problem çözme envanteri ile çoklu zeka ölçeği ve demografik bilgileri arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik yapılan bu çalışmada genel tarama modellerinden betimsel nitelikte ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 155 spor lisesi, 192 güzel sanatlar lisesi olmak üzere toplam 347 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Problem Çözme Envanteri ve Çoklu Zeka Ölçeği kullanılmıştır. Demografik değişkenlere göre dağılımların belirlenmesi amacıyla frekans (f) ve yüzdeler (%) hesaplanmıştır. Ölçeklerin boyutlarına ait madde toplamları ve ortalamaları bulunmuştur. Ortalamalar ve standart sapmalar hesaplanmıştır. Problem Çözme Envanteri ve Çoklu Zekâ düzeylerinin demografik değişkenlere göre değişip değişmediğini belirlemek amacıyla bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans (anova) analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin çoklu zeka düzeylerinin problem çözme becerileri üzerinde etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate multiple intelligence areas and problem solving skills of high school students and to compare students in sports high schools and fine arts high schools accordingly. To reveal the differences of students studying in different high schools in terms of multiple intelligence areas is the main phenomenon of the research. In the multiple intelligence theory, Gardner touched on the students' intelligence fields in eight different parts as verbal-linguistic, logical-mathematical, visual-spatial, physical-kinesthetic, social-internal, musical-rhythmic and natural intelligence. According to this theory, it is stated that these eight different fields are a guiding tool for students in learning and using information by processing and problem solving. In this study, which was conducted to determine the relationship between students' problem solving inventory, multiple intelligence scales and demographic information, descriptive relational scanning model, one of the general scanning models, was used. The sample of the study consists of a total of 347 students between the including 155 sports high schools and 192 fine arts high schools. Personal Information Form, Problem Solving Inventory and Multiple Intelligences Scale were used to collect research data. In order to determine the distributions according to demographic variables, frequency (f) and percentages (%) were calculated. Item totals and averages of the dimensions of the scales were found. Means and standard deviations were calculated. In order to determine whether the Problem Solving Inventory and Multiple Intelligence levels vary according to demographic variables, independent samples t-test and one-way variance (anova) analysis were performed. As a result of the research, it was determined that students' multiple intelligence levels had an effect on their problem solving skills.