Yüksek gerilim izolatörlerinin performansını belirlemese bir deneysel yöntem
An experimental mehod to determine to performance of high voltage insulators
  1. Tez No: 65905
  2. Yazar: ZEKERİYA ORAL YAĞDIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İzolatör, kirlenme, kaçak akım. jrff, Say ~x*^u, > s, Insulator, Pollution, Leakage Current.
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜKSEK GERİLİM İZOLATÖRLERİNİN PERFORMANSINI BELİRLEMEDE BİR DENEYSEL YÖNTEM Zekeriya Oral YAĞDIRAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1997, Sayfa:66 Yüksek gerilim izolatörleri, işletme gerilimi altında çalışırken çevre şartlarından etkilenirler. Bu etkilenmelerin sonucunda üzerinde biriken kir tabakasının, zamanla atmosferik olaylarla etkileşmesi ile iletken hale geçmesi, yüzeyinden kaçak akımların akmasına neden olur. Akan bu akımlar elektrik güç sisteminin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olur. Bu çalışmada temiz ve kirli izolatörlerin performanslarını belirlemek için, çeşitli gerilim seviyelerinde, yüzeyden geçen kaçak akımların değerleri ölçülmüştür. Bu kaçak akımları azaltmak için izolatör devresine farklı sarımlardaki bobinler bağlanarak kaçak akım değerleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Masters Thesis AN EXPERIMENTAL METHOD TO DETERMINE THE PERFORMANCE OF HIGH VOLTAGE INSULATORS Zekeriya Oral YA?DIRAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 1997, Page: 66 High voltage insulators are effected from environmental conditions while working under service voltage. The pollution layer occures as a result of these conditions, interacts with atmospheric condition and forms a conducting layer that causes leakage currents on the surface of insulator. These leakage currents effect electrical power system negatively. In this work, surface leakage currents of polluted and clean insulators under various voltage levels have been measured. To reduce the leakage currents coils of different number of turns have been connected to the insulator and leakage current are examined under this circumstances.