Yabancılara Türkçe öğretimi alanında yayımlanan makalelerin eğilimleri ve akademik metin hazırlama ilkelerine uygunluğu üzerine bir inceleme
An analysis on the tendencies of articles published in the field of teaching Turkish to foreigners and their compliance with academic text preparation principles
  1. Tez No: 659056
  2. Yazar: MEHMET KARDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ KARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe öğretimi, akademik yazı, ilkeler, eğilimler, Teaching Turkish to foreigners, academic writing, principles, trends
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2005-2019 yılları arasında yabancılara Türkçe öğretimi alanında yapılan makalelerin eğilimlerini ve akademik metin hazırlama ilkelerine uygunluğunu tespit etmektir. Nitel araştırma yöntemine uygun çalışmada veriler doküman incelemesi/taraması modeliyle toplanmıştır. Çalışmanın materyalini yabancılara Türkçe öğretimi alanında yapılan ve tam metnine ulaşılan 582 araştırma makalesi oluşturmaktadır. Verilerin toplanması sürecinde araştırmacı tarafından uzman görüşü doğrultusunda son şekli verilen veri toplama araçları kullanılmıştır. Çalışmaların eğilimlerini belirlemek için“Akademik Metin Eğilim Belirleme Formu”kullanılmıştır. Araştırma makalelerin akademik metin hazırlama ilkelerine uygunluğunu belirlemek için ise“Makale Kontrol Formu”kullanılmıştır. Veri toplama araçlarıyla elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz (frekans ve yüzde) teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yabancılara Türkçe öğretimiyle ilgili makalelerin eğilimleri şu şekildedir; makalelerin önemli bir bölümünün nitel araştırma yöntemine uygun yapıldığı,“dinleme”becerisi alanında yapılan makalelerin diğer öğrenme alanlarına göre nicelik bakımından sınırlı/yetersiz olduğu belirlenmiştir. Çalışmaların yayımlandıkları yıllara dağılımına bakıldığında en az çalışmanın 2005, 2012 yıllarında yapıldığı, 2012'den itibaren artan bir grafik çizdiği belirlenmiştir. Akademik metin hazırlama ilkeleri bağlamında değerlendirildiğinde ise makalelerin genel manada uygun nitelikleri taşıdığı tespit edilmiştir. Çalışmada ulaşılan sonuçlar, yabancılara Türkçe öğretimi alanında yapılacak araştırmalarda; dinleme öğrenme alanı, nicel ve karma yöntemli çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Akademik metinler hazırlanırken akademik metin hazırlama ilkelerine daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the trends of the articles in the field of teaching Turkish to foreigners between 2005 and 2019 and their compliance with the principles of academic text preparation. In the study in accordance with the qualitative research method, the data were collected by document review/scanning model. The material of the study consists of 582 research articles in the field of teaching Turkish to foreigners and whose full text has been obtained. During the data collection process, data collection tools were used, which were shaped by the researcher in line with the expert opinion.“Academic-Text Trend Determination Form”was used to determine the trends of the studies. In order to determine the conformity of the research articles to academic text preparation principles, the“Article Check Form”was used. Descriptive analysis (frequency and percentage) techniques were used in the analysis of the data obtained by data collection tools. As a result of the research, the trends of the articles on teaching Turkish to foreigners are as follows; It was determined that a significant portion of the articles were made in accordance with the qualitative research method, and the articles in the field of“listening”skills were limited / inadequate in terms of quantity compared to other learning areas. Considering the distribution of the studies by the years they were published, it was determined that the least work was done in 2005, 2012, and there has been an increasing trend since 2012. When evaluated in the context of academic text preparation principles, it was determined that the articles had appropriate qualities in general. The results of the study reveal that it is necessary to focus on quantitative and mixed method studies and the listening learning area in the research to be made in the field of teaching Turkish to foreigners. While preparing academic texts, more attention should be paid to the principles of academic-text preparation.