Spinal anestezi altında yapılan periferik varis operasyonlarında, volüm durumunun ultrasonografik vena cava inferior çap ölçümü ve pleth varıabılıty ındex ile değerlendirilmesi
The evolution of volume status with ultrasound-assisted measurement of diameter of inferior vena cava and pleth variability index in patients undergoing peripheric variceal operations under spinal anesthesia
- Tez No: 659086
- Danışmanlar: UZMAN ŞENAY GÖKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: spinal anestezi, hipotansiyon, Pleth-Variability Index (PVI), vena kava inferior (VKİ), spinal anesthesia, hypotension, Pleth-Variability Index (PVI), inferior vena cava (IVC)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Spinal anestezi yapılan hastalarda gelişen kontrolsüz hipotansiyon; istenmeyen, hasta konforunu ve anestezi kalitesini bozan ve morbiditeyi artıran bir durumdur. Hipotansiyonu öngörebilmek için rutin kullanılabilecek, noninvaziv yöntemler önerilmektedir. Bu amaçla çalışmamızda, elektif varis operasyonu geçirecek hastalarda Pleth Variability Index (PVI, Pletismografik değişkenlik indeksi) ve ultrason ile vena cava inferior (VKİ) çap ve alan ölçümleri yaparak spinal anesteziye bağlı hipotansiyon (SBH) gelişme riskini öngörmeyi ve bu yöntemlerin güvenilirliğini belirlemeyi amaçladık. Gereç – Yöntem: Çalışmamıza etik kurulu onayı alındıktan sonra spinal anestezi altında elektif varis ameliyatı yapılacak, yaşları 22 ile 65 arasında değişen, 27'si (%42,2) erkek, 37'si (%57,8) kadın olmak üzere toplam 64 hasta dahil edilmiştir. Her hasta için spinal anestezi öncesi PVI ve VKİ çapı (antero-posterior (AP) ve transvers kesitte) ölçülmüş ve alanı hesaplanmıştır. Sonrasında hastalara 5 ml kg-1 %0,9 NaCl verilerek spinal anestezi (%0,5 Heavy Bupivakain 15 mg) uygulanmıştır. Hastalar spinal anestezi sonrası hipotansiyon gelişme insidansına göre ikiye ayrılmıştır. Hipotansiyon, sistolik arter basınçta %25 düşüş ya da 90 mmHg'nın altına düşüş olarak tanımlanmış ve hipotansiyon gelişen hastalar“Grup 1”(n=30) ve gelişmeyen hastalarsa“Grup 2”(n=34) olmak üzere iki grup altında incelenmiştir (hipotansiyona 5 mg efedrin İV ile müdahele edilmiştir). Hastaların sistolik, diastolik ve ortalama arter basınçları spinal anestezi öncesi, anestezinin uygulandığı sırada (0. dakika), anestezi uygulandıktan sonra 5., 10., 15. ve 30. dakikalarda ölçülmüş ve kaydedilmiştir. Bulgular: Spinal anestezi sonrasında her hastada kan basıncında düşüş gözlenmiş, ancak sadece Grup 1'deki hastalarda, yani araştırmaya katılan hastaların %46,9'unda (n=30) hipotansiyon gelişmiştir. Grup 2'nin 10., 15. ve 30. dakika sistolik ve 6 ortalama arter basıncı ortalamaları, Grup 1'den istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p%15 (EAA=0,848) bulunmuştur. Bu değerin duyarlılığı %96,7, özgüllüğü %76,5'tir. AP kesitte VKİ çapı için eşik değer ≤18,7 mm'dir (EAA=0,719) ve bu değerin duyarlılığı %56,7, özgüllüğü %79,4'tür. Transvers kesitte VKİ çapı için eşik değer ≤18,8 mm'dir (EAA=0,873) ve bu değerin duyarlılığı %86,7, özgüllüğü %76,5'dir. VKİ alan için eşik değer ise ≤2,98 mm2'dir (EAA=0,765) ve bu değerin duyarlılığı %70, özgüllüğü %79,4'tür. Sonuç: Çalışmamızda bulunan eşik değerler, sıvı replasmanı endikasyonu belirlemede kullanılabilir. Spinal anestezi altında elektif varis ameliyatı geçirecek hastalarda PVI ve VKİ çap ve alan ölçümleri SBH gelişme riskini öngörmede kullanılabilecek etkili ve güvenilir yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
İngilizce Özet (Abstract) Aim: In this study, primary aim was to predict the risk of spinal anesthesia associated hypotension in patients undergoing elective variceal surgery under spinal anesthesia via measurements of PVI and diameter and area of IVC using ultrasonography and to test the reliability of these methods. Material and Method: The study included 64 patients of which 27(42.2%) were male and 37(57.8%) were female, who were 22-65 years old and undergoing elective variceal surgery under spinal anesthesia. The patients were divided into two groups according to the incidence of hypotension following spinal anesthesia. Hypotension is defined as 25% fall in or fall greater than 90 mmHg in systolic arterial pressure. Patients who were hypotensive were grouped as Group 1 (n=30) and who were not hypotensive as Group 2 (n=34). Systolic, diastolic and mean arterial pressures of patients were measured and recorded before spinal anesthesia, during administration of anesthesia (0th minute) and at 5th, 10th, 15th and 30th minutes after the administration of anesthesia. Additionally, PVI and IVC diameters in AP and tranvers section were measured and IVC area calculated in every patient. Results: A fall in blood pressure was observed in every patient following spinal anesthesia administration, however hypotension was seen only in patients in Group 1, which are 46.9% (n=30) of the patients attending this study. The means of systolic and mean arterial pressure at 10th, 25th and 30th minutes were statistically higher in Group 2 than in Group 1 (p15% (AUC=0.848) with sensitivity of 96.7% and specificity of 76.5%. The 8 cut-off value of diameter of IVC at AP section is found to be ≤18.7 mm (AUC=0.719) with sensitivity of 56.7% and specificity of 79.4%. The cut-off value of diameter of IVC at transvers section is found to be ≤18.8 mm (AUC=0.873) with sensitivity of 86.7% and specificity of 76.5%. The cut-off value of area of IVC is found to be ≤2.98 mm2 (AUC=0.765) with sensitivity of 70% and specificity of 79.4%. Conclusion: Measurements of PVI and area and diameter of IVC with ultrasonography are effective and reliable methods in predicting occurrence of spinal anesthesia associated hypotension in patients undergoing elective variceal surgery under spinal anesthesia.