Auteur Sinemasında oyun imgesi: Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz örneği
Play image on Auteur Cinema: Nuri Bilge Ceylan and Zeki Demirkubuz sample
- Tez No: 659096
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KÜÇÜK DURUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Auteur Cinema, Image of Play, Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu tez çalışmasında günümüzde sinema sanatı içerisinde oldukça hatırı sayılır bir konuma sahip olan auteur sineması oyun imgesi üzerinden göstergebilimsel yöntem kullanılarak ele alınacaktır. Bu yapılırken çalışmayı kapsam olarak sınırlamak gerektiğinden Türk sinemasında auteur sıfatına sahip iki yönetmen olan Zeki Demirkubuz ile Nuri Bilge Ceylan'ın senaryosunu kendi yazdığı filmleri seçilmiştir. Auteurlerin senaryosunu yazdığı filmlerinde oyun imgesini incelemek ve bu sayede sanatçının zihninin kıvrımlarını daha net görebilmek yani auteurü ve yapıtı oyun perspektifinden anlayabilmek, içsel ve toplumsal gözlemleri ile etkilenmelerinin filmlerine nasıl yansıdığını ortaya koyabilmek, paralel olarak auteurlerin içinde yaşadıkları toplumu anlamak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With this study, auteur cinema, which has a considerable situation in the art of cinema today, will be discussed by using method semiotics over the image of the play. Due to the necessities of restriction for the study, movies of which scenarios were written by their directors Zeki Demirkubuz and Nuri Bilge Ceylan who have the title of the auteur in Turkish Cinema are selected. In this study, it is aimed to analyze play image in films in which scripts are written by auteurs, in other words, to understand the auteur and the work with its perspective, to reveal the understanding of auteur's state of mind, how their inner and social observations/affections reflect their movies and parallelly to understand the society in which auteurs live.