Yapıştırma bağlantılarının darbe yükleri altındaki davranışlarının incelenmesi
An investigation of adhesively bonded joints behavior under impact loads
  1. Tez No: 659099
  2. Yazar: ABDULLAH YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe, Kohezif Bölge Modeli, Sonlu Elemanlar Metodu, Tek tesirli bindirme, Yapıştırıcılar, Adhesives, Cohesive Zone Model, Finite Element Method, Impact Load, Single Lap Joint
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Son yıllarda otomotiv ve havacılık sektöründe sıklıkla kullanılan yapıştırma bağlantıları ağırlık, farklı ve karmaşık malzemelerin birleştirilmesi gibi birçok avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışma da tek tesirli bindirme yapıştırma bağlantıları darbe yükleri altında sonlu elemanlar metodu ile incelenmiştir. Yapıştırıcı kalınlığının ve bindirme uzunluğunun bağlantıdaki yapıştırıcının kopma yüküne nasıl etki ettiği gözlemlenmiştir. 10 farklı yapıştırıcı tabakası kalınlığı (0.1-1 mm) ve 3 farklı yapıştırıcı bindirme uzunluğu (20-25-30 mm) kullanılmıştır. Sonlu elemanlar metodu ile yapılan çalışmalarda yapıştırıcının bulunduğu bölge Kohezif Bölge Modeli kullanılarak tanımlanmıştır. Analizde darbe hızı 6 m/s, darbe enerjisi 90 J ve darbe süresi 10 ms olarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda yapıştırıcı kalınlığının ve bindirme uzunluğunun yapıştırıcının kopma yükü dayanımına etki eden parametreler olduğu gözlemlenmiştir. Bindirme uzunluğundaki artışın, kopma yükünü %29.5 arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Yapıştırcı kalınlığının etkisi ise değişkenlik göstermekle beraber maksimum % 7.45 lik bir etki gösterdiği görülmüştür. 2021,81 Sayfa
Özet (Çeviri)
Bonded joints frequently used in the automotive and aviation industry in recent years provide many advantages such as reduced weight, possibility combine different and complex materials.In this study, the single lap joints were examined under the impact loads by using the finite element method.It has been observed how the thickness of the adhesive and the overlap length affect the failure load of the adhesive joint. 10 different adhesive layer thicknesses and 3 different adhesive overlap lengths were used. In these studies Cohesive Zone Model was used for adhesive layer. In the analysis, the impact velocity is 6m/s, the impact energy is 90J and the impact time is 10ms. As a result of this study, it has been observed that the thickness and overlap length of the adhesive are the parameters affecting the failure load of the adhesive. It was concluded that the increase in thrust overlap length increased the failure load by 29.5%. The effect of adhesive thickness varies, but it is observed that it shows a maximum effect of 7.45%. 2021,81 Pages