Ters yüz sınıf uygulamalarının 6.sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersindeki akademik başarı ve tutumlarına etkisi
The effect of flipped classroom model application on academic achievements and attitudes of secondary school sixth-grade students towards social studies courses
- Tez No: 659098
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Edilmiş Sınıf Modeli, Sosyal Bilgiler Dersi, Akademik Başarı, Kültür ve Miras, FlippedClassroom Model, SocialStudies Course, Academic Success, Cultureand Heritage
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çağımızda, teknolojinin gelişmesiyle bilgi teknoloji alanında da hızla değişme ve gelişme görülmektedir. Eğitim teknolojileri alanında da bu değişim kendisini göstermekle birlikte yeni öğretim modelleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan bir tanesi Ters Yüz Sınıf modelidir. Bu öğretim modeli, eğitim ve öğretim uygulamalarında öğrencilerin okulda öğrendiği teorik bilgileri evde çeşitli yöntemlerle öğrenip okulda çeşitli etkinliklerle uygulama yapma fırsatı sağlayan bir model olarak tanımlanmaktadır. Bu uygulamayla öğrenciler, derslerini dinlemek yerine kendi zamanlarında ve hızlarında ders çalışabilirler ve ne zaman olursa olsun mobil cihazlardaki dersleri görüntüleyebilirler. Bu uygulama dersleri anlamak için ihtiyaç duyulan sıklıkta görüntülenebilir. Milman, Natalie B. (2012).Bu araştırma, ortaokul 6 sınıf Sosyal Bilgiler dersi“Kültür ve Miras”ünitesinde Ters Yüz Sınıf modelinin öğrencilerin akademik başarısına ve Sosyal Bilgiler dersine karşı tutumlarına etkisinin incelenmesidir. Araştırmada Nitel araştırma yaklaşımından yararlanılmıştır. Araştırmanın yöntemi, ön test –son test kontrol gruplu yarı deneysel desendir. Araştırma: 2018-2019 eğitim öğretim yılında, Nevşehir merkez Göreme kasabasında deney; Ürgüp ilçesinde gözlem grubu bulunan devlet ortaokulunda yapılmıştır. Uygulama toplamda 5 hafta 20 ders saatinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 24 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama araçları ise akademik başarı testi ve tutum ölçeği oluşturmaktadır. Nicel verilerin analizinde bağımlı örneklem t-testi, Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersindeki akademik başarıları ön test - son test sonuçlarına göre anlamlı olarak artış göstermiştir.Öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine yönelik tutumları, uygulama sürecinde aralarında anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Withth e development of technology in ourage, rapid change and development is observed in thefield of information technology. Thischange is alsoobserved in the field of educational Technologiesand beside this new teaching model sareemerged. One of them is the Flipped Classroom model. This teaching model is defined as a model that provides the opportunity to learn the theoretical information at home and practice it at school via homework. The flipped classroom model is integrated with the technology. The students can study as they want in terms of time duration or rate instead of just listening. They can view courses on their mobile devices when ever they want. This application can be viewed as needed frequency till they understand. Milman, Natalie B. (2012). This research examines'whether the application of flipped classroom model have an effect on the secondary sixth grade students' academic success in 'Culture and Heritage' unit'and'what is their attitudes to wards social studies lessons? Qualita tivere search approach isused in the research. The method of the research is quasi-experimental design with pretest-posttest control groups. The study was conducted in the 2018-2019 academic year in Nevşehir central Göreme town, and in the state school with an observation group in Ürgüp. The application was carried out in 5 week sand 20 lesson hours. The study group of there search consists of 25 students who are chosen viasimplerandom sampling method. The data collection tools of there search are academic achievement test and attitude scale. The dependent sample t-test and Mann Whitney U Test were used in Nicel antanalysis. According to the findings of the study, the students academic achievement in social studies lesson in creased significantly compared to the pre-test post-test results. There is no signifi cant different cebet weenth e students' attitudes towards social studies lesson.