Kütüb-ü Tis'a da evlilik öncesi sürece dair rivayetlerin hadis tekniği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the narrations concerning the pre-marriage process to Kütüb-ü Tis in terms of hadith technique
  1. Tez No: 659102
  2. Yazar: MEHMET ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kütüb-i Tis'a, evlilik öncesi, nikâh, nişanlanma
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
İslam dininde aile kavramı çok önemlidir. Bir toplumun temelini oluşturan ailenin sağlam temeller üzerine kurulması toplumun sağlıklı, huzurlu olması için vazgeçilmez bir durumdur. Bu yüzden ailenin oluşum aşamaları, İslam dininde Kur'an ile Hz. Peygamberin hadisleri ve evlilikleri örnek alınarak planlanmaktadır. İslami açıdan, insanın hayatının bütününü etkileyecek olan evlilik kararının önce bireylerin daha sonra da toplumun huzuruna tesir etmesinden ötürü evlilik isabetli bir kararla huzurlu bir hayata atılacak adım olarak görülmeli ve bu bağlamda dinî hassasiyetler de göz önünde bulundurularak temkinli davranılmalıdır. Bu çalışmada Kütüb-i Tis'a'da yer alan evlilik öncesi sürece dair rivayetler ele alınmış, ele alınan hadisler metin yönüyle değerlendirilmiştir. Bununla birlikte günümüz insanına faydalı olacağını düşündüğümüz bu sürecin İslam kaynaklarına göre nasıl yaşandığı ile ilgili izlenen yollar açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of family is very important in Islamic religion. The foundation of the family that forms the basis of a society is the most necessary condition for the society to be healthy and peaceful. For this reason, the formation stages of the family are planned by taking the Quran and the hadiths of the Prophet and his marriages as an example in Islam. Since this decision, which will affect the whole life of a person, but not for a certain period of time, will affect the peace of a person and hence the society, it should be seen as a step towards a correct, timely and happy life and should be treated in this context. In this study, the narrations about the pre-marriage process in the Kutub alTis'a (the famous hadith collections) were discussed, and the hadiths discussed were evaluated in terms of text. In addition to this, we tried to explain how this process, which we think will be beneficial for today's people, is experienced according to Islamic sources. Keywords; Kütüb-ü Tis, before marriage, marriage, engagement.