Şam'la ilgili rivayetlerin Hadis metodolojisi açısından değeri (Kütüb-i tis'a çerçevesinde)
Value of the Hadith narrated methodology related to damascus
  1. Tez No: 441054
  2. Yazar: İLYAS KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP TUZCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şam, Dımaşk, Rivayet, Fazilet, Tahlil, Damascus, rumors, Virtue, Assays
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tezde Şam'la ilgili Kütüb-i Tis'a adlı hadis kitaplarına girmiş rivayetlerin hadis ilmi açısından değeri ele alınmıştır. Bu çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, yöntemi, sınırı, kaynakları ve Şam tarihi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Şam'ın fazileti ile ilgili rivayetlerin tahrîc ve tahlili yapılmıştır. İkinci bölümde Nüzûl-ü Îsâ, Deccâl, Mehdî ve bazı fıkhi konularda Şam'la ilgili rivayetler ele alınmıştır. Rivayetlerin isnad ve metin tenkidi yapılarak hadis ilmi açısından sıhhat değeri tesbit edilmiştir. Çalışmamız Kütüb-i Tis'a bağlamında olsa da Kütüb-i Tis'a öncesi ve sonrası hadis kaynaklarına bakılarak rivayetlerin muhteva değişiklikleri değerlendirilmiştir. Hadis şârihlerinin rivayetleri yorum ve değerlendirmelerine işaret edilmiştir. Sonuç olarak araştırma sürecinde elde edilen bilgiler ve tesbitler özet olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Narratives which entered al-Kutub at-Tisa about Damascus are discussed value in terms of Hadith in this thesis. This study consists of entry, two parts and the resulting. The subject of research, importance, methods, limits, sources and information about the history of Damascus of are given in the introduction. Takhrij and analysis of narratives related merit of Damascus are made in the first chapter. Narratives related Damascus about revelation of Christ, Dajjal and Mahdi are discussed in the second chapter. Health value of narratives which made charges and textual criticism have been determined in terms of Hadith studies. Although our work is in context of al-Kutub at-Tisa, content charges of narratives looking before and after hadith sources of al-Kutub at-Tisa have been evaluated. Comments and reviews of Hadith commentators for narratives have been pointed out. Consequently, information obtained in the research and determining were evaluated briefly.