Halkla ilişkiler araştırmalarında yeni iletişim teknolojilerinin kullanımı-halkla ilişkiler ajanslarında çevrimiçi araştırma tekniklerinin kullanımına yönelik bir araştırma
Usage of new communication technologies in public relations research-a research about usage of online research techniques in public relations agencies
  1. Tez No: 659246
  2. Yazar: ESRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİYE FİLİZ SUSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Public Relations, Research, Research in Public Relations, Traditional Techniques an Tools, Online Techniques and Tools
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızın her alanında ilerlemelerin kaydedildiği bilinmektedir. Bu ilerlemelerin kaynağını oluşturan internet sayesinde birçok yeni ortam, araç ve mecra geliştirilmiştir. Bu ortam ve araçlar hayatımızın her alanında başvurduğumuz vazgeçilmez unsurlar haline gelmiştir. Bu alanlardan birisi de her çalışmada yapılması gereken, bilinmeyenlere ışık tutan araştırmalardır. Halkla ilişkilerde ve daha birçok alanda yapılan araştırmaların gelişen teknolojiyle birlikte doğası giderek farklılaşmaktadır. Herhangi bir alanda yapılan araştırmalarda önceden sadece geleneksel teknik ve araçlardan söz edilirken, yeni iletişim teknolojilerinin sunduğu ortam, araç ve tekniklerle çevrimiçi teknik ve araçlardan söz edilmeye başlanmıştır. Bu gelişmelerle araştırmalar dijital boyut da kazanmış ve yapısı oldukça değişmiştir. Aynı zamanda araştırmacı, araştırmanın hedef kitlesine ve araştırma yapacağı alana göre seçeceği birçok teknik ve araca sahip olmuştur. Bu tez çalışması gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan yeni iletişim teknolojilerinin sunduğu olanakların araştırmalarda kullanımını ve etkilerini incelemenin yanı sıra geleneksel araştırma tekniklerinin de kullanımını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de yer alan halkla ilişkiler ajansları evreni oluşturmuştur. Türkiye Halkla İlişkiler Derneği'ne (TÜHİD) bağlı ajansların 57 tanesinin İstanbul'da, birinin İzmir'de, diğerinin Gaziantep'te yer alması nedeniyle çalışma evreni İstanbul'daki halkla ilişkiler ajansları olarak belirlenmiştir. Bu ajanslarla mülakat tekniği kullanılarak yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Sonuçlar tablo ve grafikler halinde yorumlanmıştır. Anahtar Kelimler: Halkla İlişkiler, Araştırma, Halkla İlişkilerde Araştırma, Geleneksel Teknik ve Araçlar, Çevrimiçi Teknik ve Araçlar
Özet (Çeviri)
It is known that progress has been achieved in all areas of our lives with the developing technology. Many new media, tools and media have been developed thanks to the internet, which is the source of these advances. These environments and tools have become indispensable elements that we apply in every area of our lives. One of these areas is the research that needs to be done in every study and sheds light on the unknow. The nature of the researches in public relations and many other fields in increasingly different with the developing technology. While researching in any field, only traditional techniques and tools are mentioned before, the environment, tools and techniques offered by new communication technologies and online techniques and tools have begun to be mentioned. These developments in digital research gained size and structure has changed considerably. At the same time, the researcher had many techniques and tools to choose according to the target audience and area of research. This thesis study was made to investigate the use and effects of new communication technologies with the technology emerging in researches and to reveal the use of traditional research techniques. Located public relations agency in Turkey has created the universe. Turkey Public Relations Association (TUHID) attached agency of 57 of them in Istanbul, Izmir one, due to take place in Gaziantep study the universe and the other is designated as public relations agency in Istanbul.Face to face interviews were made with these agencies using the interview technique. Results are interpreted in tables and graphics.