Kan kültüründe karbapeneme duyarlı ve dirençli klebsiella pneumoniae üreyen hastaların klinik ve laboratuvar bulgularının karşılaştırılması ve mortaliteyi etkileyen faktörler
Comparison of clinical and laboratory findings of patients with carbapenem susceptible and resistant klebsiella pneumoniae growth in blood culture and factors affecting mortality
  1. Tez No: 659305
  2. Yazar: SALİH EMRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TANER YILDIRMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyemi, Karbapenem-dirençli Enterobacteriaceae, Klebsiella pneumoniae, Mortalite, Bacteremia, Carbapenem-Resistant Enterobacteriaceae, Klebsiella pneumoniae, Mortality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Antibiyotiklere dirençli bakterilerle gelişen enfeksiyonlar son yıllarda önemli bir sorun haline gelmiştir. Karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae (KDKP) enfeksiyonları da giderek artan sıklıkta görülmektedir. Bakteriyemi olguları yüksek morbidite ve mortalite ile seyreder ve tedavi seçenekleri kısıtlıdır. KDKP bakteriyemisi gelişimi için risk faktörlerinin belirlenmesi mortaliteyi azaltabilir. Bu çalışmada KDKP ve karbapenem duyarlı Klebsiella pneumoniae bakteriyemisi olan hastaların çeşitli özelliklerinin karşılaştırılması ve mortaliteyi etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem SBÜ Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde yatarak tedavi gören hastalardan 1 Ocak 2015- 31 Aralık 2018 tarihleri arasında alınan kan kültürlerinde Klebsiella pneumoniae üreyen 18 yaş ve üstü hastalar retrospektif olarak incelendi. Hasta bilgileri ve kültür sonuçları hastane bilgi yönetim sisteminden elde edildi. 18 yaş altı hastalar, kan dışı örnekler ve üremeden sonraki 30 günlük takipten çıkan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Bulgular 2015-2018 yılları arasında kan kültüründe Klebsiella pneumoniae üreyen 179 hasta çalışmaya dahil edildi. 82 hastada karbapeneme duyarlı, 97 hastada karbapeneme dirençli Klebsiella pneumoniae üredi. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet bakımından anlamlı fark saptanmadı. Eşlik eden hastalıklardan solid tümör varlığı karbapenem duyarlı grupta anlamlı olarak yüksek bulundu. KDKP grubundaki hastaların üreme anında YBÜ'de takip edilme ve MV uygulanma oranları anlamlı olarak yüksek saptandı. Dirençli grupta üreme öncesi karbapenem, aminoglikozid, gram-pozitif etkili antibiyotikler ve kolistin kullanımı anlamlı olarak yüksek saptandı, duyarlı grupta ise sefalosporin kullanımı yüksek bulundu. Üreme sonrasında dirençli grupta aminoglikozid, kolistin ve tigesiklin kullanımı anlamlı olarak yüksekken, duyarlı grupta beta-laktam/beta-laktamaz inhibitörü kombinasyonu ve kinolon kullanımı yüksek bulundu. 30 günlük mortalite karbapenem duyarlı grupta %22, karbapenem dirençli grupta %52,6 olarak saptandı (p=0,001). Mortalite olan olgularda ileri yaş ve akciğer hastalığı varlığı anlamlı olarak yüksek bulundu. Karbapenem direnci mortalite için risk faktörü olarak saptandı. 2.-3. basamak YBÜ'de tedavi görme, YBÜ ve MV öyküsü de mortalite görülen grupta daha yüksekti. Üreme öncesi karbapenem ve gram-pozitif etkili antibiyotik kullananlarda mortalite oranı daha yüksek bulunurken üreme sonrası kolistin ve gram-pozitif etkili antibiyotik kullananlarda mortalite anlamlı olarak daha yüksekti. Karbapenem dirençli grupta kombine antibiyotik tedavisi verilenlerde mortalite anlamlı olarak düşük bulundu. Sonuç Dirençli enfeksiyon gelişimini önlemek için uygunsuz ve gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır. KDKP enfeksiyonlarının tedavisi zor ve mortalitesi yüksek olduğu için enfeksiyon kontrol önlemlerine dikkat edilmeli, KDKP üremesi olan hastalarda kombinasyon tedavisi tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective Infections caused by antibiotic-resistant bacteria have become an important problem in recent years. Carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae (CRKP) infections are also seen with increasing frequency. Bacteremia cases progress with high morbidity and mortality, and treatment options are limited. Identifying risk factors for the development of CRKP bacteremia may reduce mortality. The aim of this study is to compare various characteristics of patients with CRKP and carbapenem susceptible Klebsiella pneumoniae bacteremia and to determine the factors affecting mortality. Materials and Methods Patients aged 18 years and older who had Klebsiella pneumoniae growth in blood cultures taken between January 1, 2015 and December 31, 2018 among inpatients at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital were retrospectively analyzed. Patient information and culture results were obtained from the hospital information management system. Patients under 18 years of age, non-blood samples, and patients who were lost to follow-up for 30 days after growth were not included in the study. Results 179 patients with Klebsiella pneumoniae growing in blood culture between 2015-2018 were included in the study. Klebsiella pneumoniae were susceptible to carbapenems in 82 patients and resistant to carbapenems in 97 patients. There was no significant difference between the groups in terms of age and gender. The presence of solid tumors among the accompanying diseases was found to be significantly higher in the carbapenem susceptible group. The rates of being followed up in the ICU and being applied MV at the time of growth were found to be significantly higher in the patients in the CRKP group. Use of carbapenems, aminoglycosides, gram-positive antibiotics and colistin before growth was found to be significantly higher in the resistant group, use of cephalosporins was higher in the susceptible group. While the use of aminoglycosides, ix colistin and tigecycline was significantly higher in the resistant group after growth, the use of beta-lactam / beta-lactamase inhibitor combination and quinolones was found to be higher in the susceptible group. The 30-day mortality was 22% in the carbapenem sensitive group and 52.6% in the carbapenem resistant group (p = 0.001). Advanced age and presence of lung diseases were found to be significantly higher in cases with mortality. Carbapenem resistance was found to be a risk factor for mortality. Treatment in 2 nd -3 rd level ICU, history of ICU and MV were also higher in the group with mortality. The mortality rate was higher in those who used carbapenems and gram-positive antibiotics before growth, while the mortality rate was significantly higher in those who used colistin and gram-positive antibiotics after growth. Mortality was found to be significantly lower in the carbapenem-resistant group who were given combined antibioticstherapy. Conclusion Inappropriate and unnecessary use of antibiotics should be avoided to prevent the development of resistant infections. Since the treatment of CRKP infections is difficult and has a high mortality, attention should be paid to infection control measures, and combination therapy should be preferred in patients with CRKP.