Düzenli olarak antrenman yapan bireylerin spor salonlarına yönelik hizmet kalitesi algılarının spora bağlılığa etkisi
The effect of the service quality perceptions of individuals who train regularly at GYMS on commitment to sport
- Tez No: 659311
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KIZILET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet kalitesi, spora bağlılık, antrenman, geçerlilik, güvenilirlik, Service quality, sport commitment, training, validity, reliability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Günümüzde spora ve sağlığa verilen önemin gittikçe artmasıyla birlikte, spor sektöründe faaliyet gösteren işletmelere olan ilgi de artmaktadır. Spor işletmelerinin hem ekonomik, hem ticari, hem de sosyal açıdan kazanabilmeleri için verdikleri hizmetin kalitesinin oldukça yüksek olması gerekir. Bu çalışmadaki amaç, hizmet kalitesinin spora bağlılık üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, İstanbul ili Anadolu yakasında faaliyet gösteren spor salonlarında düzenli olarak antrenman yapan bireyler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerini toplamak için anket tekniği kullanılmıştır ve toplamda 417 adet veri elde edilmiştir. Elde edilen verileri analiz etmek için SPSS 21.0 ve AMOS 20.0 istatistik programları kullanılmıştır. Analiz sonrası açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Verilerin model ile uyumunu sağlamak için yapılan modifikasyonlar ile birlikte her iki ölçek için geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Geçerlilik ve güvenilirlik analizlerini müteakiben normallik ve betimleyici istatistikler ele alınmıştır. Devamında çalışmaya ait hipotezlerin testi için korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Elde edilen sonuçlar, hizmet kalitesinin spora bağlılığın artmasına doğrudan etkisi olduğunu, ölçeklere ait tüm değişkenlerin yüksek düzeyde güvenilir olduğunu ve ölçeklerin çarpıklık ve basıklık değerlerinin büyük oranda normal dağıldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Nowadays, with the increasing importance given to sports and health, the interest in businesses operating in the sports sector is also increasing. In order for sports businesses to earn economically, commercially and socially, the quality of their service must be quite high. The purpose of this study is to reveal the effect of service quality on sports commitment. Methods: This research was carried out with individuals who regularly train in sports halls operating in the Anatolian side of Istanbul. Survey technique was used to collect research data and a total of 417 data were obtained. SPSS 21.0 and AMOS 20.0 statistical programs were used to analyze the data obtained. Exploratory and confirmatory factor analyzes were made after the analysis. Along with the modifications made to ensure compliance of the data with the model, validity and reliability analyzes were performed for both scales. Following the validity and reliability analysis, normality and descriptive statistics were discussed. Subsequently, correlation and regression analyzes were performed to test the hypotheses of the study. Findings and Results: The results showed that service quality had a direct effect on the increase of sports commitment, all variables of the scales were highly reliable, and the skewness and kurtosis values of the scales were mostly normally distributed.