Pilates egzersizlerinin kadın beyaz yakalılarda esneklik, core kuvveti ve kas iskelet sistemi hastalıkları üzerine etkilerinin incelenmesi
Pilates exercises for women in white collar flexibility, core effect investigation of force and musculoskeletal diseases
  1. Tez No: 659310
  2. Yazar: SELİM ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pilates, Ofis Çalışanları, Beyaz Yakalılar, Core Kuvveti, İskandinav Kas İskelet Sistemi Hastalıkları Anketi, Pilates, Office Workers, White Collar, Core Strength, Scandinavian Musculoskeletal Diseases Questionnaire
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada pilates egzersizlerinin kadın beyaz yakalılarda esneklik, core kuvveti ve kas iskelet sistemi hastalıkları üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışmanın evrenini İstanbul'da sigorta şirketinde çalışan beyaz yakalı kadınlar oluşturacaktır. Örneklem grubu ise Acıbadem Bupa binasında en az 5 yıl beyaz yakalı olarak çalışmış fakat son 1 yıl boyunca hiçbir egzersiz aktivitesinde bulunmamış 20 kadın çalışandan oluşmuştur. Aynı binada çalışan rastgele seçilmiş beyaz yakalı kadın çalışanlardan araştırma grubunu 10 kadın ve kontrol grubunu 10 kadın çalışanlar oluşturmuştur. Araştırma grubu ve kontrol grubunun egzersiz günleri haftanın 2 günü (Salı, Perşembe) egzersiz içerikleri ve saatleri aynı olmuştur, araştırma grubu ek olarak 8 hafta süreyle haftada iki gün, toplamda 90 - 120 dakika pilates egzersizleri yapmışlardır. Çalışanlar egzersizlere başlamadan önce ön testler alınmış olup, sekiz hafta sonunda son testler alınmıştır. Grupların ortalamalarını ve standart sapmalarını belirlemek için tanımlayıcı istatistik kullanılmıştır. Araştırma ve kontrol grupları arasında farklılık olup olmadığına bakmak için de Bağımsız Örneklem T-testi, Ön ve son test sonuçlarının karşılaştırılmasında eş örneklem T testi ile kullanılacaktır. İstatiksel analiz SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Tüm istatistiklerdeki p anlamlılık değeri p≤0.05 olarak alınmıştır. Bulgular: Araştırma ve kontrol grubu karşılaştırıldığında egzersizler sonrasında ilk yapılan ve son yapılan testlerde, core kuvveti testinde, esneklik testinde ve iskandinav kas iskelet sistemi hastalıkları testinde istatistiksel anlamda farklılıklar saptanmıştır. Sonuçlar: Sonuç olarak, pilates mat egzersizlerinin core kuvveti, esneklik ve iskandinav kas iskelet sistemi hastalıkları anketine olumlu yönde etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY PILATES EXERCISES FOR WOMEN IN WHITE COLLAR FLEXIBILITY, CORE EFFECT INVESTIGATION OF FORCE AND MUSCULOSKELETAL DISEASES Introduction and purpose: In this study, it was aimed to examine the effects of pilates exercises on flexibility, core strength and musculoskeletal system diseases in female white collar. Material and Method: The universe of this work will be white-collar women working in insurance companies in Istanbul. The sample group consisted of 20 female employees who worked at the Acıbadem Bupa building as white-collar workers for at least 5 years, but did not participate in any exercise activity for the last 1 year. Among the randomly selected white-collar female employees working in the same building, the research group consisted of 10 women and the control group consisted of 10 female employees. The exercise days of the study group and the control group were the same 2 days a week (Tuesday, Thursday), and the exercise contents and hours were the same, the research group performed additional pilates exercises for a total of 90 - 120 minutes, two days a week for 8 weeks. The pre-tests were taken before the employees started the exercises, and the final tests were taken after eight weeks. Descriptive statistics were used to determine the mean and standard deviation of the groups. In order to see whether there is a difference between the research and control groups, the Independent Sample T-test will be used, and the co-sample T test will be used to compare the pre and post test results. Statistical analysis SPSS 22.0 program was used. The p significance value in all statistics was taken as p≤0.05. Findings: When the research and control groups were compared, statistical differences were found in the first and last tests, core strength test, flexibility test and Scandinavian musculoskeletal diseases test after the exercises. Results: As a result, it was found that pilates mat exercises had a positive effect on core strength, flexibility and Scandinavian musculoskeletal diseases questionnaire.