Postmodern dönemde değişen kimlik algısı ve kimlik inşası: Ekşi Sözlük örneği
The changing identity perception and identity building in the postmodern period: The case of Ekşi Sözlük
  1. Tez No: 659411
  2. Yazar: TUĞÇE FULYA ÖZATA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVAL KARANFİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ekşi Sözlük, Modernizm, Postmodernizm, Kimlik, Kimlik inşası, Ekşi Sözlük, Modernism, Postmodernism, Identity, Identity construction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Kimlik en genel tanımı ile kişinin kendini nasıl gördüğü ve toplumun bireyi nasıl gördüğü ile ilgilidir. Bireyin ne ve kim olduğu anlamına gelen kimlik, bireyin aslında en önemli özelliklerinin toplamı ve onun niteliğidir. Geleneksel, modern ve postmodern dönemde farklı biçimlerde inşa edilen kimlikler, günümüzde özellikle teknolojik gelişmelerden etkilenmektedir. Araştırmanın konusunu, postmodern dönemde, iletişim teknolojilerindeki gelişmelere paralel şekilde yaygınlaşan sosyal medya platformlarında inşa edilen kimlikler oluşturmaktadır. Söz konusu kimliklerin özelliklerini ve yapısını ele almayı amaçlayan araştırmada, sanal kimliklerin anonimlik, kolay vazgeçilebilirlik, çeşitlilik, değişkenlik ve akışkanlık gibi nitelikleri tartışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmanın kuramsal çerçevesinde Baudrillard'ın hipergerçeklik, simülasyon ve anlam kaybı kavramlarından yararlanılmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan araştırmanın örneklemini, Ekşi Sözlük kullanıcıları arasından kartopu örneklem tekniği ile belirlenen 16 katılımcı oluşturmaktadır. Bu katılımcılarla yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın başlıca sonuçları arasında kimliklerin anlam kaybı yaşadığı, kimliklerin değişkenlik ve çeşitlilik gösterdiği, özellikle sanal kimliklerin daha kolay inşa edilebilen ve vazgeçilebilen kimlikler olduğu yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Identity, in its most general definition, is about how a person sees herself and how society sees the individual. Identity, which means what and who the individual, is actually the sum of the most important characteristics of the individual and his or her quality. Identities built in different ways in the traditional, modern and postmodern periods are nowadays particularly affected by technological developments. The subject of the study is the identities built in social media platforms that have become spreading in parallel with the developments in communication technologies in the postmodern period. In the study aiming to discuss the characteristics and structure of these identities, the characteristics of virtual identities such as anonymity, easy dispensability, diversity, variability and fluidity were discussed. For this purpose, Baudrillard's concepts of hyperreality, simulation and loss of meaning were used in the theoretical framework of the research. The sample of the study, in which qualitative research method was used, consists of 16 participants selected by the snowball sampling technique among Ekşi Sözlük users. Semi structured in depth interviews were conducted with these participants. Among the main results of the study, it is stated that identities lose meaning, identities show variability and diversity, and especially virtual identities are identities that can be constructed and abandoned more easily.